no way to compare when less than two revisions

Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.


historie:magnus_stenbock [2010/01/12 22:33] (nuværende) – oprettet - ekstern redigering 127.0.0.1
Linje 1: Linje 1:
 +{{ Maans_bock.jpg}}
 +
 +**Magnus Stenbock** (1665-1717). Svensk generalguvernør over [[Skåne]]. Blev ved det danske indfald i Skåne i november [[1709]] tvunget at sammen med den svenske hær, flygte til [[Sverige]]. Fra det svenske lejr i [[Växjö]] brød han i 1710 ind i Skåne og besejrede den danske hær i [[slaget ved Helsingborg]]. Ifølge en gammel propagandamyte var flertallet af Stenbocks soldater skåninger, "Måns Bock och hans skånska getapågar". Men i virkeligheden var antallet af skåninger på den danske side i slaget meget større.
 +
 +Som tak for sejren ved Helsingborg blev han af det svenske rigsråd udnævnt til feltmarskal, en udnævnelse som dog [[Karl XII]] nægtede at godkende. I stedet lod kongen ham tage plads i rigsrådet. Først når han besejret den danske arme i slaget ved [[Gadebusch]] i [[1712]], udnævnede kongen Stenbock til feltmarskal. I [[1713]] blev han indsluttet sammen med det svenske ekspeditionskorps i [[Tønning]] i [[Sønderjylland]] og måtte kapitulere den [[5. maj]]. Stenbock blev taget til fange og i [[1714]] sat i fængsel på [[Frederikshavn]]s kastel. Der fik han en meget streng behandling og døde i fangenskab i [[1717]].
 +
 +====== Personkult og statue ======
 +
 +En stor rytterstatue er rejst over Magnus Stenbock i [[Helsingborg]]. Oprindelig stod statuen midt i paradegaden foran rådhuset og Store Torv, fordi det svenske militær (Helsingborg var en vigtig militærby med et husarregiment og armefordelningsstabe) ville have en paradeplads. I lang tid blev store manifestationer holdt hvert år ved statuen, hvor skoleungdomen på årsdagen for Stenbocks sejr ("Stenbocksdagen" den 28. februar) når han druknede de sidste dansk-skånske forhåbninger om en genforening i blod, marcherede ned til slagfeltet og siden til statuen for at på en stor scene som var opstillet ved monumentet, synge svensknationalistiske sange, samtidig som husarerne holdt militærparader. Oprindelig havde kunstprofessor [[John Börjesson]] i [[Stockholm]] som skabt statuen tænkt sig at Stenbock skulle true [[Danmark]] og søsterbyen [[Helsingør]] med dragen sabel, men det blev trods alt for meget for de svensksværmende militærer og helsingborgere, som havde samlet penge ind til statuen. Netop fordi placeringen midt i paradegaden var idealisk for militærparader, men ikke for sporvogne og biler, blev man i 1950'erne nødt til at flytte statuen, men valgte at placere den kun nogle få meter fra dens oprindelige opstillingsplads, så at den stadig dominerer bybilledet og peger udfordrende mod Helsingør. 
 +
 +=====Omstridt symbol=====
 +I senere tid har der været livlig debat om det rimelige i at have en statue på fremtrædende plads af en svensk feltherre, som hadede skåningerne og helst ville jævne Helsingborg med jorden som en dansk modstandsrede. Men byens eneste opinionsdannende organ, [[Helsingborgs Dagblad]], har i sine lederartikler (bl.a. 8. januar 2004) taget statuen i forsvar, med den motivering, at Stenbocks æreminde ikke er forledende, men en udmærket historielektion. På trods af, at alle i Helsingborg er vokset op med at Stenbock var en helt, og erobreren endte på 4. plads i avisens afstemning "Årtusindets helsingborgenser".
 +
 +I Helsingborg er også titals af foreninger og firmaer, et købcenter, en skole, en kirke og til og med et tog opkaldet efter byens besejrer.
 +
 +I [[1992]] blev det også besluttet at en af færgerne mellem Helsingør og Helsingborg skulle hedde Magnus Stenbock, men efter protester blev beslutningen ændret til at færgen skulle hedde [[Aurora]] efter morgensolens gudinde. Siden viste det sig, at det allerede fandtes en båd med det navnet, og derfor fik det i stedet blive "Aurora af Helsingborg". Skibsværftet i Norge som byggede færgen fik nye instruktioner, men eftersom navnene slibes ind i metallet, blev det ikke en helt let sag. 
 +
 +Den 28. februar [[2004]] arrangerede det nationalistiske parti [[Nationaldemokraterna]] et fakkeltog med 150 deltagere og holdt storsvenske taler ved statuen for at hædre mindet af Stenbock. 
 +
 +===== Eksterne links =====
 +
 +*[http://home.swipnet.se/skaaneland/dk_totempole_hbg.html Indvielsen af Stenbocks statue i Helsingborg]
 +*[http://www.skaanskfremtid.dk/sf_art/sf30_a3.html Stenbocks tilhængere i Helsingborgs byråd anmeldt for etnisk hetze]
  
Print/export