Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
historie:m_s_hans_hedtoft [2012/04/12 11:41]
farallon
historie:m_s_hans_hedtoft [2012/04/12 11:48] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +**M/S hans Hedtoft** Grølandsskibet,​ der sank på sin jomfrutur.
  
 +'''​M/​S Hans Hedtoft'''​ var den [[Kongelige Grønlandske Handel]]s (KGH) største og nyeste skib på 2.800 [[bruttoregisterton]]. Skibet var specielt konstrueret til sejlads i isfyldt farvand med blandt andet forstærket [[stævn]] og dobbelt bund. Endvidere var det inddelt i syv vandtætte rum, hvorfor det ifølge beregningerne skulle kunne holde sig flydende, selv om det ene rum blev fyldt med vand.
 +
 +[[M/S]] Hans Hedtoft indledte sin [[jomfrurejse]] med afsejling fra [[København]] den [[jernbaner:​7. januar]] [[jernbaner:​1959]],​ og det gennemførte rejsen til [[Julianehåb]] i [[Grønland]] på rekordtid. I Grønland anløb skibet flere havne, inden returrejsen fra Julianehåb mod København blev påbegyndt den [[19. januar]].
 +
 +===== Forliset =====
 +Da M/S Hans Hedtoft var udråbt til at være synkefrit, blev der ikke taget specielt hensyn til advarsler om [[isbjerg]]e,​ hvilket blev skæbnesvangert.
 +
 +Den [[jernbaner:​30. januar]] [[jernbaner:​1959]] kl. 13:56 blev der modtaget et nødsignal på kystradiostationen i [[Prins Christian Sund]] fra skibet om, at det var kollideret med et isbjerg 20 [[sømil]] syd for [[Kap Farvel]]. Den tyske [[trawler]] ''​Johannes Krüss''​ befandt sig ca. 25 sømil øst for M/S Hans Hedtoft og sejlede på trods af meget dårligt vejr mod positionen. Kl. 17:41 meddelte M/S Hans Hedtoft "''​Vi synker langsomt...''"​. Det var det sidste, man hørte til skibet.
 +
 +I de følgende dage ledte skibe og fly efter [[vraggods]] og eventuelle overlevende. Man fandt dog intet. Samtlige 95 ombordværende (40 besætningsmedlemmer og 55 passagerer) var omkommet. ​
 +
 +Ni måneder senere drev en [[redningskrans]] i land på [[Island]]. Det er det eneste vraggods, der er fundet. Redningskransen kan i dag ses i ''​Frelserens Kirke''​ i [[Qaqortoq]] ''​Julianehåb''​.
 +
 +===== Det danske "​Titanic"​ =====
 +Det er fortsat en gåde, hvordan skibet kunne forlise. M/S Hans Hedtoft er blevet kaldt det danske [[RMS Titanic]], idet skibet - ligesom Titanic - på sin jomfrurejse påsejlede et isbjerg og sank, selvom det blev betragtet som synkefrit.
 +
 +===== Eftertiden =====
 +Hans Hedtofts forlis gav anledning til, at der blev projekteret og bygget fire [[inspektionsskib]]e til [[søværnet]],​ specielt designet til arktisk sejlads. Disse inspektionsskibe af Hvidbjørnen-klassen indgik i flådens tal i starten af [[1960]]'​erne.
 +
 +En mindesten for de omkomne blev afsløret den [[jernbaner:​30. januar]] [[jernbaner:​2005]] på Nordatlantens Brygge i København.
 +
 +Gennem årene har der været adskillige forsøg på at lokalisere M/S Hans Hedtofts vrag, hvilket endnu ikke har været muligt.
 +
 +[[Galathea 3|Galathea-ekspeditionen]] meddelte den [[jernbaner:​12. september]] [[jernbaner:​2006]],​ at man ville lede efter vraget på to sandsynlige lokationer, men denne eftersøgningen gav heller ikke noget resultat.
 +
 +===== Eksterne kilder/​henvisninger =====
 +  * [[http://​www.galathea-explorer.dk/​artikler/​default.asp?​cid=14340|Galathea 3 eftersøgning]]
 +  * [[http://​www.galathea-explorer.dk/​artikler/​default.asp?​cid=14462|Galathea 3 forfejlede forsøg]]
 +  *[[http://​www.hanshedtoft.dk/​|Website om M/S Hans Hedtoft]]
 +  * [[http://​www.hohlmann.dk/​Hans%20Hedtoft/​index.html|Mindesten afsløres 2005]]
Print/export