Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
historie:m_s_hans_hedtoft [2012/04/12 11:41]
farallon
historie:m_s_hans_hedtoft [2012/04/12 11:48] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +**M/S hans Hedtoft** Grølandsskibet, der sank på sin jomfrutur.
  
 +'''M/S Hans Hedtoft''' var den [[Kongelige Grønlandske Handel]]s (KGH) største og nyeste skib på 2.800 [[bruttoregisterton]]. Skibet var specielt konstrueret til sejlads i isfyldt farvand med blandt andet forstærket [[stævn]] og dobbelt bund. Endvidere var det inddelt i syv vandtætte rum, hvorfor det ifølge beregningerne skulle kunne holde sig flydende, selv om det ene rum blev fyldt med vand.
 +
 +[[M/S]] Hans Hedtoft indledte sin [[jomfrurejse]] med afsejling fra [[København]] den [[jernbaner:7. januar]] [[jernbaner:1959]], og det gennemførte rejsen til [[Julianehåb]] i [[Grønland]] på rekordtid. I Grønland anløb skibet flere havne, inden returrejsen fra Julianehåb mod København blev påbegyndt den [[19. januar]].
 +
 +===== Forliset =====
 +Da M/S Hans Hedtoft var udråbt til at være synkefrit, blev der ikke taget specielt hensyn til advarsler om [[isbjerg]]e, hvilket blev skæbnesvangert.
 +
 +Den [[jernbaner:30. januar]] [[jernbaner:1959]] kl. 13:56 blev der modtaget et nødsignal på kystradiostationen i [[Prins Christian Sund]] fra skibet om, at det var kollideret med et isbjerg 20 [[sømil]] syd for [[Kap Farvel]]. Den tyske [[trawler]] ''Johannes Krüss'' befandt sig ca. 25 sømil øst for M/S Hans Hedtoft og sejlede på trods af meget dårligt vejr mod positionen. Kl. 17:41 meddelte M/S Hans Hedtoft "''Vi synker langsomt...''". Det var det sidste, man hørte til skibet.
 +
 +I de følgende dage ledte skibe og fly efter [[vraggods]] og eventuelle overlevende. Man fandt dog intet. Samtlige 95 ombordværende (40 besætningsmedlemmer og 55 passagerer) var omkommet. 
 +
 +Ni måneder senere drev en [[redningskrans]] i land på [[Island]]. Det er det eneste vraggods, der er fundet. Redningskransen kan i dag ses i ''Frelserens Kirke'' i [[Qaqortoq]] ''Julianehåb''.
 +
 +===== Det danske "Titanic" =====
 +Det er fortsat en gåde, hvordan skibet kunne forlise. M/S Hans Hedtoft er blevet kaldt det danske [[RMS Titanic]], idet skibet - ligesom Titanic - på sin jomfrurejse påsejlede et isbjerg og sank, selvom det blev betragtet som synkefrit.
 +
 +===== Eftertiden =====
 +Hans Hedtofts forlis gav anledning til, at der blev projekteret og bygget fire [[inspektionsskib]]e til [[søværnet]], specielt designet til arktisk sejlads. Disse inspektionsskibe af Hvidbjørnen-klassen indgik i flådens tal i starten af [[1960]]'erne.
 +
 +En mindesten for de omkomne blev afsløret den [[jernbaner:30. januar]] [[jernbaner:2005]] på Nordatlantens Brygge i København.
 +
 +Gennem årene har der været adskillige forsøg på at lokalisere M/S Hans Hedtofts vrag, hvilket endnu ikke har været muligt.
 +
 +[[Galathea 3|Galathea-ekspeditionen]] meddelte den [[jernbaner:12. september]] [[jernbaner:2006]], at man ville lede efter vraget på to sandsynlige lokationer, men denne eftersøgningen gav heller ikke noget resultat.
 +
 +===== Eksterne kilder/henvisninger =====
 +  * [[http://www.galathea-explorer.dk/artikler/default.asp?cid=14340|Galathea 3 eftersøgning]]
 +  * [[http://www.galathea-explorer.dk/artikler/default.asp?cid=14462|Galathea 3 forfejlede forsøg]]
 +  *[[http://www.hanshedtoft.dk/|Website om M/S Hans Hedtoft]]
 +  * [[http://www.hohlmann.dk/Hans%20Hedtoft/index.html|Mindesten afsløres 2005]]
Print/export