Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:lygten [2011/06/28 04:25] (nuværende)
farallon oprettet
Linje 1: Linje 1:
 +**Lygten** er en gade på [[Nørrebro (København)|Nørrebro]] i [[København]], der forbinder [[Nørrebrogade]]/[[Frederikssundsvej]] med [[Tagensvej]]. 
  
 +Gaden er er opkaldt efter Lygteåen, der løb fra Lersøen, der hvor Lersøparken ligger i dag, til [[Søerne]]. I århundreder dannede åen grænseskellet mellem København og [[Brønshøj]] Sognekommune. I dag løber åen i rør under gaden.
 +
 +Indtil 1873 hed det stykke af Nørrebrogade, der løber fra [[Jagtvej (København)|Jagtvej]] til [[jernbaner:Nørrebro Station]], Lygtevej. For enden af Lygtevejen lå den populære Lygtekro, der siden 1700-tallet havde betjent de vejfarende til og fra hovedstaden. Kroen blev revet ned i 1904 og på dens sted opførte man i 1920'erne den nuværende stationsbygning. 
 +
 +Gaden rummer i dag Nørrebrocentret samt [[jernbaner:København L (Lygten)|Lygten Station]], der var var endestation for [[jernbaner:København-Slangerup Banen]] fra 1906 til 1976. Stationen er i dag kulturcenter, hvor der blandt andet arrangeres filmfremvisninger, koncerter og andre kulturelle arrangementer.
 +
 +I gaden ligger også de tidligere bygninger for mejeriet [[Enigheden]].
Print/export