Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:lund_skane [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Lund** er en universitetsby i det svensk besatte [[Skåne]] i den sydlige del af [[Sverige]]. ​
 +
 +Lund er sammen med [[Sigtuna]] den ældste by i det nuværende [[Sverige]]. Byen var - som Skåne - dansk fra begyndelsen af. Den blev grundlagt som købstad af [[Knud den Store]]. Knud den Store lod blandt andet indrette et møntværk i byen, og på mønterne blev byens navn stavet på samme måde, som møntmestrene i England på samme tid stavede [[London]], og derfor skrev man LVND DENEMAC for at markere, at det var det danske London i Skåne, og ikke London i England, der var tale om. 
 +
 +Byen var for en kort periode under [[Erik 2. Emune]] Danmarks hovedstad. Herfra kommer betegnelsen "​Metropolis Daniæ"​.
 +
 +Ingen konge kunne bestige den danske trone uden først at blive hyldet af skåningerne på [[Sct. Libers høj]] ved Lund. Samme høj var stedet for [[Skåneland]]enes [[landsting (middelalderen)|landsting]].
 +
 +Byen blev grundlagt omkring år 990 efter Kristus, formentlig delvis ved flytning fra det tidligere [[Opager]] ([[Uppåkra]]). I [[1050]] fik byen sin første [[biskop]]. I 1100-tallets første halvdel byggedes [[Lund Domkirke]], et kloster og flere mindre kirker. I [[1104]] blev byen residensby for den danske [[ærkebiskop]] og [[Danmark|Danmarks]] vigtigste by med 3.000-4.000 indbyggere. I begyndelsen af 1300-tallet tabte byen dog betydning i forhold til [[Malmø]].
 +
 +Ved [[reformationen]] ændredes Lunds stilling ved, at ærkebispesædet blev nedlagt og de kirkelige ejendomme blev opdelt. I året [[1658]] kom Lund sammen med [[Skåne]], [[Halland]] og [[Blekinge]] under svensk overhøjhed,​ og i [[1666]] grundlagdes [[Lund universitet]] som et led i forsvenskningen. Allerede [[1425]]-[[1536]] fandtes dog [[Akademiet i Lund]], Danmarks første egentlige universitet.
 +
 +[[Katedralskolen]] i Lund, grundlagt i [[1085]] er Danmarks ældste skole. Den er stadig i drift og er en gymnasieskole i byens centrum.
 +
 +Freden i Lund [[1679]] afsluttede [[Skånske Krig]].
 +
 +Lund er industrimæssigt kendt for [[Tetra Pak]] som står for papirkartonerne til mælk og juice over hele verden. [[Ericsson]] har en udviklingsafdeling i byen, og andre væsentlige industrigrene er medicinalbranchen,​ [[elektronik]] og forlagsvirksomhed.
 +
 +----
 +
 +Kommune i [[Skåne län]]. I [[2002]] passerede indbyggertallet 100.000. Foruden hovedbyen Lund indgår også forstæderne [[Södra Sandby]]/​Sønder Sandby, [[Dalby]], [[Veberöd]]/​Vipperød og [[Genarp]]/​Gennerup.
  
Print/export