Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:liselund_magleby_sogn [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''​Liselund'''​ er en lille bebyggelse i [[Magleby Sogn]] på [[Møn]].
  
 +Liselund er kendt for '''​Liselund Park'''​ og '''​Liselund Slot'''​. Parken blev anlagt i årene op til [[1792]] og indviet i 1792 af kammerherre og amtmand [[Pierre Antoine Gerard Bosc de la Calmette]] i kærlighed til hustruen [[Anna Catherine Elisabeth Iselin]], kaldt Lise, som han var blevet gift med i [[1777]]. Han havde arvet [[Marienborg (Damsholte Sogn))|Marienborg]] på [[Møn|Vestmøn]] og købt området, hvor parken nu ligger, og som var den nordlige del af [[Klinteskoven]],​ i [[1783]].
 +
 +Deres eneste søn kammerherre [[Charles Bosc de la Calmette]] ([[1781]]-[[1820]]) blev i [[1810]] gift med [[Martha Mackeprang]] ([[1788]]-[[1877]]). De fik ingen børn, og efter hans død blev Liselund solgt til [[Frederik Huitfeldt Levetzau]]. Derimod blev kammerherreinde de la Calmette boende som enke på Liselund Slot i hele 57 år. Hun havde nogle af [[guldalderen|Guldalderens]] største navne [[Adam Gottlob Oehlenschläger|Oehlenschläger]],​ [[H.C. Andersen]] og [[Bertel Thorvaldsen|Thorvaldsen]] som gæster her. Efter hendes død blev slottet ikke længere beboet permanent.
 +
 +I [[1843]] arvede [[Gottlob Rosenkrantz]] Liselund, og i [[1887]] opførtes '''​Liselund ny Slot'''​ som familiens bolig. ​
 +
 +Liselund Park ejes af [[Niels Henrik baron Rosenkrantz]],​ Liselund Avlsgård, og er siden '''​1939'''​ administreret af ''"​Museet Liselund Gl. Slot"''​. I bestyrelsen for museet sidder bl.a. repræsentanter for ejeren, [[Kulturministeriet]],​ [[Møn Kommune]] og [[Skov- og Naturstyrelsen]].
 +
 +Liselund er et af [[Europa|Nordeuropas]] fineste eksempler på et romantisk park- og haveanlæg. Haven anlagt i engelsk stil. Lystslottet i fransk stil. 
 +
 +En stor del af parken forsvandt ved et skred i [[1905]], bl.a. et [[kapel]] og et badehus.
 +
 +Arealerne omkring Liselund Park ejes af Skov- og Naturstyrelsen,​ Falster Statsskovdistrikt.
 +
 +Liselund ny Slot drives som hotel og er privatejet.
 +
 +
 +== Kilder og eksterne henvisninger ==
 +* [http://​www.moen-touristbureau.dk/​Resources/​Liselund.dk.pdf Møns Turistbureaus informationsfolder]
 +* [http://​www.moenia.dk/​liselund/​liselund.html Moenia]
 +* [http://​www.liselundslot.dk/​ Hotel Liselund ny Slot]
Print/export