Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:lilleasien [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''​Lilleasien'''​ er den ældre græske betegnelse på den store halvø som i dag hedder [[Tyrkiet]],​ ligger mellem [[Bosporus]],​ [[Marmarahavet]],​ [[Dardanellererne]],​ [[Sortehavet]],​ [[Ægæiske hav]] og [[Middelhavet]]. Et andet gammelt navn på området er [[Anatolien]] fra græsk: ανατολια,​ der hvor solen står op, på nyere græsk blot "​øst"​.
  
 +I antikken var Lilleasien (dengang af grækerne kaldt "​Asia"​ i modsætning til det nuværende Grækenland som blev kaldt "​Europe"​) opdelt i følgende landskaber som var beboede af hellenske stammer: [[Kappadokien]],​ [[Pontos]], [[Paflagonien]],​ [[Bitynien]],​ [[Galatien]],​ [[Frygien]],​ [[Mysien]], [[Troas]], [[Aiolis]], [[Lydien]], [[Karien]], [[Lykien]], [[Milyas]], [[Kabalia]],​ [[Pamfylien]],​ [[Pisidien]],​ [[Lykaonien]],​ [[Isaurien]] og [[Kilikien]].
 +
 +I løbet af middelalderen gradvist besat af tyrkiske stammer som kom som nomader fra Mongoliet. ​ Herefter blev de hellenske befolkninger gradvist tvunget vestpå, og med undtagelse af få tusinde grækere i Istanbul blev de sidste grækere, ca 1,5 millioner, udvist i 1922-23.
Print/export