Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:lauritz_hemmingsen [2012/02/16 05:30]
farallon oprettet
historie:lauritz_hemmingsen [2012/02/16 05:31] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +'''​Laurids Hemmingsen'''​ (død [[1660]]) var [[husmand]] fra [[Sjolte]] på Sjælland. Han kæmpede sammen med [[Svend Poulsen|Svend Gønge]], ''​Gøngehøvdingen''​.
  
 +Efter et overfald på svenskerne i [[Snesere]] præstegård blev han set på Sjolte gade ifærd med at uddele "​oprørske breve" (kongens løbesedler med opfordring til modstand) beretter et [[tingsvidne]]. Da en mand - Peder Skrædder - nægter at tage imod løbesedlen truer Hemmingsen med at skyde ham "thi han havde de lange pistoler hos sig på hesten"​.
 +
 +Laurids Hemmingsen blev senere stukket til svenskerne af bl.a. præsten hr. [[Albret]] fra Snesere. Han blev dømt til døden "af nogle ugudelige danske"​ og [[Hjul og stejle|stejlet]] på [[Turebygård]] eller [[Turebyholm]] i maj [[1660]]. Provsten og 12 mænd i hovedsagen fra Snesere mødte op og bevidnede at Laurids Hemmingsen havde været med Svend Povlsen i Snesere præstegård hvor to svenske kvartermestre blev ombragt. På disses vidnesbyrd blev han dømt og stejlet.
 +
 +Laurids Hemmingsen har dannet forlæg for [[Carit Etlar]]s Ib, Svends tro følgesvend,​ Dronningens vagtmester.
Print/export