Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:langelandsfortet [2011/01/04 08:29] (nuværende)
farallon oprettet
Linje 1: Linje 1:
 +[[Fil:150 mm gun langelandsfortet.jpg|thumb|200px|150 mm kanon fra sekundærbevæbningen på slagskib af "Gneisenau/Scharnhorst-klassen]]
 +'''Langelandsfortet''' var et bemandet [[fort]] under [[Søværnet]] indtil [[1993]] og er nu [[museum]]. Det blev anlagt i [[1953]] med henblik på at overvåge og i krigstid hindre fjendtlige skibes passage gennem [[Langelandsbælt]]et. Midlet hertil var 4 kanonstillinger udrustet med 150 mm [[kanon (våben)|kanoner]]. En af disse stillinger er i dag åbnet for publikum. 
 +
 +Nede i bunkeren er der lejlighed til at se nærmere på dels kanonen og dels ammunitionen til denne. Endvidere findes soverum med 12 køjer til bemandingen på 15 mand.
 +
 +Operationsbunkeren var fortets vigtigste nervecenter. Her findes [[radar]]skærm, plotterbord og kort, hvor kursen på fjendtlige skibe og fly indtegnedes, og herfra udgik den centrale ildledelse af fortets 150 mm kanoner, samt [[luftværnsbatteri]]erne i nord og syd.
 +
 +Bunkeren var bemandet døgnet rundt og fremtræder stadig som fuldt operativ.
 +
 +Under [[Cubakrisen]] i [[1962]] var Langelandsfortet sammen med [[Stevnsfortet]] de forter, der kunne følge med i [[Sovjetunionen]]s skibstrafik i dansk farvand. Det var imidlertid Langelandsfortet, sammen med [[Fyrskib Gedser Rev]] der i første omgang opdagede russiske handelsskibe med raketter til [[Cuba]]
 +
 +Det var også her, at man så, at [[Nikita Khrusjtjov]] beordrede skibene tilbage.
 +
 +== Eksterne henvisninger ==
 +* [http://www.langelandsfort.dk Koldkrigsmuseum Langelandsforts officielle hjemmeside]
 +* [http://www.spangsberg.net/sms/fort/Langelandsfortet.html Langelandsfortet]
 +* [http://www.krigsturist.dk/places_51_langelandsfortet_dk.htm Mere om Langelandsfortet]
  
Print/export