Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
Næste revision
Forrige revision
historie:kreta [2008/06/06 09:39]
127.0.0.1 ekstern redigering
historie:kreta [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Kreta** er den største græske [[ø (geografi)|ø]] og den femte største i [[Middelhavet]]. Kreta er den sydligste af de græske øer og øen er en fortsættelse af [[Pindosbjergene]] på [[Peloponnes]]. Øen (og Pindosbjergene) er dannet af [[kalksten]]. Det højeste punkt er [[Ida (bjerg)]] på 2.498 meter.
  
 +Øen har et areal på 8.261 kvadratkilometer og en befolkning (hovedsagelig græsk) på cirka 550.000. Øen er administrativt opdelt i fire forvaltningsområder ([[Nomós]]) [[Chania]], [[Rethimno]],​ [[Iraklio]] og [[Lasithi]]. Der er to væsentlige lufthavne [[Nikos Kazantzakis Lufthavn|Nikos Kazantzakis]] beliggende ved hovedstaden [[Iraklio|Heraklion]] og [[Daskalogiannis Lufthavn|Daskalogiannis]] beliggende ved byen [[Chania]].
 +
 +Hovedstaden er [[Iraklio]] (Heraklion).
 +
 +====== Historie ======
 +**Kreta** var den del af det nuværende [[Grækenland]],​ som var centrum under det minoiske kongedømme. Se den [[minoisk kultur|minoiske kultur]].
 +
 +**Kreta** var udsat for historiens første luftinvasion i maj [[1941]] under [[slaget om Kreta]], da luftbårne tyske tropper besatte øen. Øen blev senere i [[1945]] befriet af engelske styrker.
 +
 +
 +====== Se også ======
 +
 +  *[[Belejringen af Chania]]
Print/export