Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:kobstad [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +En '''købstad''' var tidligere en by med særlige [[privilegier]] opnået ved kongelig - senere rent administrativ - indvirken. Disse [[privilegier]] indbefattede typisk [[handelsmonopol]] i et område, ret til egen administration (altså adskilt fra landets), ret til egen domstol, fritagelse for visse skatter og endelig fritagelse for [[værnepligt|militærtjeneste/værnepligt]]. Derudover kunne eksempelvis [[religionsfrihed]] (kendes bl.a. fra [[Fredericia]]) være en del af privilegiet.
  
 +Efterhånden blev privilegierne udhulet af landets love. Handelsmonopolet blev eksempelvis reelt værdiløst ved [[næringsfrihedsloven]] fra [[1847]], der trådte i kraft til nytår [[1862]]. Allerede [[høkerloven]] i [[1856]] havde svækket købstædernes særstilling væsentligt. Indtil [[1920]] bevarede de dog eneretten på handel i en [[dansk mil|mil]]s afstand fra deres centrum.
 +
 +Ved [[Kommunalreformen (1970)|kommunalreformen]] i [[1970]] ophævedes de sidste rester af købstædernes særstilling. I [[Slesvig]] fandtes en mellemform efter tysk forbillede kaldet [[flække]], hvor visse rettigheder blev tildelt uden at byen opnåede fuld købstadsrettighed. I en del europæiske lande er der stadig en betydelig administrativ forskel på købstæder og landområder.
 +
 +==Se også==
 +* [[Hanseforbundet]]
 +* [[Kæmner]]
 +* [[Stednavne]]
 +
 +==Eksterne links==
 +*[http://www.byhistorie.dk/kommuner/artikel.aspx?artikel=koebstaeder.xml Købstædernes administration 1660-1970]
 +*[http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_st%E4der_med_stadsprivilegium Svenska städer med stadsprivilegium]
 +*[http://sv.wikipedia.org/wiki/Hansastad Hansastad]
Print/export