Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
Næste revision
Forrige revision
historie:karl_x_gustav [2008/12/26 19:38]
farallon
historie:karl_x_gustav [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Karl X Gustav** ([[jernbaner:8. november]] [[jernbaner:1622]]-[[jernbaner:13. februar]] [[jernbaner:1660]]), konge af [[Sverige]] i perioden [[1654]]-[[1660]].
  
 +**Karl X Gustav** betragtes trods sin korte regeringstid som én af de mest betydningsfulde konger [[Sverige]] har haft. Han tilbragte den største del af sin regentperiode som hærfører for den svenske hær i [[Polen]], [[Tyskland]] og [[Danmark]]. Hæren havde stor succes, og overgangen over [[Storebælt]], som førte til [[Freden i Roskilde|fredsslutningen i Roskilde]], omtales som én af de største krigsbedrifter i Sveriges historie.
 +
 +'''Karl X Gustav''' blev født i 1622 som søn af [[pfalzgreve]]n [[Johan Kasimir af Pfalz-Zweibrücken]] og prinsesse [[Katarina Vasa]], [[Karl 9. af Sverige|Carl IX]]´s datter. Han var gift med [[Hedvig Eleonora]] af Holstein-Gottorp, med hvem han fik en søn, som blev konge af Sverige under navnet [[Karl 11. af Sverige|Karl XI af Sverige]].
 +
 +'''Karl X Gustav''' døde i [[1660]] i [[Göteborg]]. Huset, hvori kongen udåndede, kan stadig ses.
 +
 +Karl X Gustav må fortsat betragtes som en af Skånes undertrykkere - statuer og andre mindesmærker i [[Skåne]], [[Halland]] og [[Blekinge]] bør fjernes.
Print/export