Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Næste revision
Forrige revision
historie:karl_gustav-krigen [2008/06/06 09:39]
127.0.0.1 ekstern redigering
historie:karl_gustav-krigen [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Karl Gustav-Krigen** indledtes i [[jernbaner:1657]] med at [[Frederik 3.]] [[jernbaner:1. juni]] erklærede [[Sverige]] og [[Karl X Gustav]] krig. "Karl Gustav-krigen" skulle være revanche for nederlaget i [[Horns krig]] og [[Torstensonkrigen]] i [[jernbaner:1645]]. Først den 20. juni modtog svenskekongen krigserklæringen i den vestpreussiske by [[Torun]].
 +
 +Krigen indledes med et mislykket angreb på det svenskbesatte bispedømme [[Bremen-Verden]], hvorefter svenskerne besatte [[Jylland]], mens Danmark sejrede i [[Halland]] og generobrede de i [[jernbaner:1645]] afståede norske landsdele.
 +
 +I oktober indtog svenskerne Frederikodde ([[jernbaner:Fredericia]]), efter et slag, hvor  over 1000 danske soldater faldt, og rigsmarsk [[Anders Bille, rigsmarsk|Anders Bille]] dødeligt såret, blev taget til fange.
 +
 +Det blev en kraftig isvinter, og bælterne frøs til, så de svenske tropper kunne krydse over bælterne; først til [[Fyn]], som nås 30. Januar [[jernbaner:1658]]. Via [[Tåsinge]], [[Langeland]], [[Lolland]], og [[Falster]] nåede man [[Sjælland]], og allerede den 15. februar stod de 20 km fra [[København]]. Den danske statsledelse var lammet af panik og Frederik 3. indgik den ydmygende [[Freden i Roskilde|fredsaftale i Roskilde]].
 +
 +Hvad danskerne på det tidspunkt dog var uvidende om, men svenskerne derimod gennem opsnappede depescher vidste, var at Brandenborg og Østrig besluttet at sende 23 000 soldater til Danmark som hjælp mod det svenske kvælergreb. De svenske fredsforhandlere begyndte sænke deres krav på landafståelser og fik meget travlt med at få freden undertegnet. Når danskerne siden fik nys om undsætningshæren var det for sent.
 +
 +Den svenske konge, Karl X Gustav, var dog ikke tilfreds med aftalen og fortsatte krigen frem til sin død i [[jernbaner:1660]].
 +
 +
 +===== Kilder/henvisninger =====
 +
 +  * http://www.oresundstid.dk/dansk/oresundstid/1600/side05.htm
  
Print/export