Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
historie:kalmarkrigen [2010/10/14 21:27]
farallon
historie:kalmarkrigen [2010/10/14 21:30] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +**Kalmarkrigen** blev udkæmpet mellem [[Danmark]] og [[Sverige]] i årene [[jernbaner:​1611]]-[[jernbaner:​1613]],​ på grund af Sveriges forsøg på at bryde Danmarks monopol på handelen med [[Rusland]]. Eneste større slag blev udkæmpet i juni 1611, hvor den svenske hær blev besejret ved [[Kalmar]]. ​
 +Men i [[jernbaner:​1612]] foretog [[Gustav II Adolf]] et frygteligt hærgningstogt i [[Skåne]]. Ikke mindre end 24 kirkesogne samt købstaden [[Væ]] plyndres og brændes. Den nye svenskekonge blev derefter besejret af [[Breide Rantzau]] og den skånske adelsmand [[Anders Bille Rigsmarsk|Anders Bille]] ved [[Vidstsø]] (Vittsjö) og undslap med nød og næppe med livet i behold. Kong [[Christian 4.]] opfordrede derefter de overlevende mennesker i Væ til at bosætte sig i den projekterede fæstningsby [[Christiansstad]],​ som skulle blive en "lås for Skåne"​. I januar 1613 underskrev Danmark og Sverige en fredsaftale ved [[Knærød]]. Resultatet af krigen var, at Danmarks stilling som den førende nation i [[Norden]] blev slået fast, og svenskerne måtte betale en stor [[krigsskadeserstatning]].
  
 +  *[[Krige]]
 +  *[[Krigsslag]]
Print/export