Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:johan_oxe_til_nielstrup [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''​Johan Oxe'''​ til '''​Nielstrup'''​ (død [[24. december]] [[1534]]), [[rigsråd]].
  
 +Han antages at være født omkring år [[1487]]. Han var søn af [[Johan Oxe til Tordsø]] og Inger Torbensdatter Bille samt bror til [[Torben Oxe]].
 +
 +På [[kong Hans]]'​ tid nævnes han som [[hofsinde]]. Under [[Christian ​ 2.]] havde han efter sin broder Torben fra [[1517]]-[[1522|22]] [[Lindholm (Skåne)|Lindholm]] i [[Skåne]] i pant. Under [[Frederik 1.]] blev han i [[1523]] rigsråd, kort efter [[ridder]] og fik [[Ravnsborg Len]] på [[Lolland]].
 +
 +Han ejede [[Nielstrup (Våbensted Sogn)|Nielstrup]] på Lolland og blev gift med [[Mogens Gøye]]s datter Mette, formodentlig for på denne måde at afslutte en langvarig strid mellem Gøyerne og Oxerne om gården [[Tordsø]] i Skåne. Med hende fik han døtrene Pernille Johansdatter Oxe, senere gift med [[Otto Rud]] til [[Møgelkjær]],​ Anne Johansdatter Oxe til [[Gisselfeld]],​ Johansdatter Oxe, senere gift med [[Hans Barnekow]] til [[Birkholm]] og [[Tølløse]],​ og Sidsel Johansdatter Oxe, senere gift med rigsråd [[Erik Jørgensen Podebusk]] til [[Bidstrup]],​ samt sønnerne [[Albert Oxe til Nielstrup]],​ den senere rigsråd [[Peder Oxe til Nielstrup]] og [[Eskild Oxe til Løgismose]].
 +
 +I finansielle vanskeligheder solgte [[Henrik Gøye]] godset [[Gisselfeld]] til Johan Oxe; men denne handel blev senere erklæret for ugyldig. ​
 +
 +Han hørte, i modsætning til sin svigerfader,​ til Rigsrådets katolske parti. Under [[Grevens fejde]] gik han, ligesom den øvrige adel på [[Sjælland]],​ over til [[Grev Christoffer af Oldenburg|Grev Christoffer]],​ der gav ham fornyet adkomst til Ravnsborg Len, men under en folkerejsning i slutningen af 1534 blev han på sin gård Nielstrup angrebet af borgere og bønder. Netop som han vile rette en [[falkonet]] mod disse, sprang den og dræbte ham selv. Han er begravet i [[Våbensted Kirke]].
Print/export