Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
historie:jerusalem [2007/03/04 19:35]
john
historie:jerusalem [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Jerusalem** er sandsynligvis verdens mest omstridte by. Som hovedstad i det historiske [[Israel]]/[[Judea]] er den [[jøde]]rnes og de [[kristendommen|kristnes]] hovedby. Den har også religiøs betydning for [[islam|muslimerne]].
  
 +Jerusalem er en af de vigtigste hellige steder pilgrimme rejser til. Byen Jerusalem er hellig både for jøder, kristne og muslimer. Jerusalem blev grundlagt for 3400 år siden af den jødiske [[kong David]]. De kristne ser på Jerusalem som stedet hvor [[Jesus]] blev korsfæstet og stod op fra de døde, og hvor Gud sendte sin hellige ånd over apostlene. Man kan derfor se byen som stedet hvor kristendommen begyndte. I næsten to tusind år er kristne draget på pilgrimsfærd til Jerusalem. Muslimerne ærer Jesus (arabisk: [[Issa]]) som en vigtig profet, og har bygget [[Al Aqsa-moskeen]] på klippen over [[Jesu grav]]. Det er også her muslimerne mener [[Muhammed]] for op til himmelen. Jødene betragter [[Grædemuren]], den sidste rest af [[Salomons Tempel]], som deres vigtigste helligdom. 
 +
 +Da Jesus blev født hørte Jerusalem under [[Romeriget]]. Romerne erobrede [[Judea]] i [[44 f.Kr.]] Judeas fald var for jøderne et chock som gav grobund for mange profeter som gav løfter om en bedre fremtid. Jesus var en af dem, men han var anderledes, og hans disciple skabte en religion som har fået stor indflydelse til denne dag. 
 +
 +Men de fleste jøder fulgte ikke Jesus. De lyttede hellere til dem som opfordrede til at drive romerne ud. Et oprør i [[73]] e.kr. førte til at romerne drev jøderne ud af Judea og Jerusalem ([[Diaspora]]). Siden da har jøderne i Diaspora drømt om at vende tilbage, og hilst hinanden med "Næste år i Jerusalem".
 +
 +I [[638]] blev Jerusalem erobret af de fremadstormende muslimske arabere. De kristne pilgrimme fik imidlertid fortsat frit lejde til de hellige steder i Jerusalem. Men i [[1055]] tog de mere fundamentalistiske [[seljuk-tyrkerne]] magten i [[Baghdad]], og de skabte problemer for pilgrimmene. Da den byzantinske hær blev knust ved [[Manzikert]] i [[1071]] og hele det indre af [[Anatolien]] blev erobret af [[seljuk-tyrkerne]], henvendte den byzantinske kejser sig til de vest-europæiske fyrster med opfordring til at komme til undsætning. I håb om at vække deres entusiasme henviste han til de vanskeligheder tyrkerne skabte for de pilgrimme i Jerusalem. Paven i Rom benyttede sig af anledningen til selv at anspore til strid mod tyrkerne i [[1095]]. Dette førte til [[det 1. korstog]], som endte med at Jerusalem blev erobret af korsfarerne i [[1099]]. Byen blev gjort til hovedstad i korsfarer-riget "[[Kongedømmet Jerusalem]]". Byen blev generobret av muslimerne under den store [[Saladin]] i [[1187]]. Siden har en række korstog forsøgt at generobre Jerusalem, uden at det lykkedes. Kongedømmet Jerusalem levede imidlertid videre med centrum i fæstningsbyen [[Acre, Israel|Acre]] ved Middelhavskysten lige til [[1291]].
 +
 +Siden 1187 har Jerusalem været under muslimsk styre lige til efter [[1. verdenskrig]], da Jerusalem blev [[Britisk Mandatområde]]. [[Det Ottomanske Riget]], som tog kontrollen over Jerusalem i [[1516]], havnede på den forkerte side i verdenskrigen, og blev straffet af sejrherrerne med tabet av [[Mellemøsten]], som blev gjort til Mandatområder under [[Frankrig]] og [[Storbritannien]]. I [[1947]] blev den jødiske stat [[Israel]] oprettet af den vestre halvdel af [[Palæstina]], mens Vestbredden blev okkuperet af [[Jordan]]. Efter [[FN]]s delingsplan skulle Jerusalem være international by under FNs overhøjhed, men efter en kort krig mellem det nyoprettede Israel og de muslimske nabostater, som ville forhindre at den jødiske stat skulle etablere sig, blev Jerusalem delt mellem Israel og Jordan.
 +
 +Etter [[6-dageskrigen]] i [[1967]] okkuperede Israel hele byen, og erklærede straks byen som Israels "evige og udelelige hovedstad". FN anerkender ikke Israels krav, og FNs sikkerhedsråds resolution 478 afviser kravet. Næsten alle landes ambassader ligger derfor fortsat i [[Tel Aviv]], Israels anerkendte hovedstad. Også [[palæstinenserne]] anser byen for hovedstad.
 +
 +===Kommunikation===
 +
 +Jerusalem er nå i gang med bygning af første del af et light rail-system (en [[bybane]]) (hebraisk : {{hebraisk|רכבת קלה}} / Rakevet kala) som i alt vil omfatte 8 linjer med 75 stationer fordelt på et banenet på 50 km når udbygningen efter planen fuldføres i 2020 
 +
 +Den første linje fra Pisgat Ze'ev i nord til Herzlfjellet passerer nær den gamle by (Damaskusporten), og ventes at åbne i efteråret 2008. Strækningen er 13.8 km lang med 24 stationer.
 +
 +Som [[ordfører]] i Jerusalem var [[Ehud Olmert]] en af fortalerne for udbygningen 
 +
 +I Jerusalem ligger blandt andet helligdommene:
 +
 +  *[[Den hellige gravs kirke]]
 +  *[[Gordons Golgata]]
 +  *[[Al-Aqsa]] / [[Klippemoskeen]]
 +  *[[Vestmuren]]
 +  *[[Sion]]
 +
 +== Se også ==
 +  * [[Kongeriget Jerusalem]]
Print/export