Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:jens_andersen_lodehat [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''Jens Andersen Lodehat''' (død [[15. juli]] [[1431]]), [[Danmark|dansk]] [[biskop]].
  
 +Han var søn af Anders (eller Andreas) Jensen Lodehat til Torsinge, en bror til biskop [[Peder Jensen Lodehat]] og opnåede, formodentlig ved hjælp fra farbroderen, tidligt fremtrædende positioner, således at han ved dennes død i [[1416]] var [[provst]] i [[Odense]] og også [[kansler]] hos [[Erik 7. af Pommern]]. 
 +
 +Han var udset som biskop Peder Lodehats efterfølger i [[Roskilde]], men før valget var sket, benyttede kongen lejligheden til at kræve retten over København, som i sin tid var blevet overdraget som lån til [[Valdemar 4. Atterdag]]. 
 +
 +Da Jens Andersen Lodehat valgtes til biskop, måtte han tiltræde, at København under striden var overladt i varetægt hos et medlem af [[rigsråd]]et, og i [[1417]] tog kongen byen og [[Københavns Slot]]. Jens Andersen Lodehat gjorde kun begrænsede forsøg på at få København igen og fik i stedet en gunstig position hos kongen som Danmarks Riges øverste Kansler. 
 +
 +Han var fætter til ærkebiskoppen i [[Uppsala]], [[Jens Gerriksen]].
Print/export