Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
Næste revision
Forrige revision
historie:istanbul [2009/12/06 06:30]
farallon
historie:istanbul [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Istanbul** ([[tyrkisk (sprog)|tyrkisk]] //​İstanbul//​) er [[Tyrkiet]]s største by, og hed tidligere **Konstantinopel** og før det **Byzans**. Tyrkerne indtog Konstantinopel i [[jernbaner:​1453]],​ gav den navnet Istanbul og gjorde den til hovedstad for det blomstrende [[Osmanniske Rige|osmanniske imperium]].
  
 +Byen ligger på begge sider af [[Bosporus|Bosporusstrædet]] og dermed i både [[Europa]] og [[Asien]]. Den ældste del af byen, Stamboul, ligger på den europæiske side. Et mindre stræde, [[Det gyldne Horn]], skiller denne fra det mere moderne erhvervs- og velhaverkvarter Taksim mens størstedelen af byens beboere bor i de mange forstæder på den asiatiske side.
 +
 +
 +====== Historie ======
 +
 +===== Byzans =====
 +
 +'''​Byzans'''​ var en [[Antikkens græske kolonier|græsk koloni]] i [[Thrakien]] ved det sydlige indløb til Bosporus, anlagt fra [[Megara]] omtrent i [[667 f. Kr.]] Dens gunstige beliggenhed skaffede byen store rigdomme, men den blev afhængig af [[det persiske rige|perserne]],​ da de trængte frem nord om [[Sortehavet]]. Under [[perserkrigene]] blev byen erobret af grækerne under [[Pausanias]] ([[jernbaner:​478 f.Kr.]]) og kom kort efter ind under det [[ioniske søforbund]] under [[Athens historie|Athens]] ledelse.
 +
 +Under den [[peloponnesiske krig]] svigtede byen [[Athen]] i [[jernbaner:​411 f.Kr.]], og i de følgende år var den genstand for adskillige kampe. Ved fredsslutningen efter krigen kom den under [[Sparta]], men da Athen dannede sit [[2. søforbund]],​ sluttede Byzans sig til det i [[jernbaner:​378 f.Kr.]]. Byen deltog alligevel i opstanden mod Athen i [[jernbaner:​357 f.Kr.]], og man søgte støtte hos kong [[personer:​Filip af Makedonien]],​ men da han ønskede at skaffe sig herredømme over Thrakien og Bosporus, forsvarede byen sin uafhængighed overfor ham med stor tapperhed, og Filips belejring af byen slog fejl ([[jernbaner:​340 f.Kr.]]). ​
 +
 +Også under nabostaternes senere kampe lykkedes det Byzans at holde sig uafhængig, og indbyggerne tjente stadigvæk store rigdomme. Selv under [[Romerriget|Romerherredømmet]] bevarede Byzans en [[privilegium|privilegeret]] stilling, men [[personer:​Septimius Severus]] straffede den hårdt, fordi den havde taget parti for hans modkejser, [[personer:​Pescennius Niger]].
 +
 +===== Konstantinopel =====
 +[[Billede:​Constantinople.png|thumb|200px|Kort over Konstantinopel]]
 +[[Billede:​Constantinoplewalls2.jpg|thumb|200px|Konstantinopels mure]]
 +
 +[[personer:​Konstantin den Store]] gjorde byen [[328]] til Romerrigets hovedstad under navnet '''​Konstantinopel''',​ som betyder Konstantins By. Konstantinopel har haft en betydning for Europas historie, som det er vanskeligt at udmåle, og selv om indflydelsen er tydeligst i Østeuropa, var byen som hovedstad i det [[østromerske rige]] omdrejningspunktet for al europæisk storpolitik i det meste af [[Middelalderen]].
 +
 +Det østromerske rige blev et selvstændigt [[kejserdømme]] ved delingen af Romerriget i [[395]]. Hovedstaden var Byzantion, som rigets første kejser, Konstantin den Store, omdøbte til Konstantinopel,​ "​Konstantins by". Efter sammenbruddet af det [[vestromerske rige]] i [[476]], blev byen hovedstad for hele romerriget, og da de vestlige provinser gik tabt, blev byen i mere end 1000 år hovedstad i det østromerske rige. I løbet af Middelalderen blev byen angrebet adskillige gange, men kombinationen af de massive forsvarsværker med brugen af [[græsk ild]] gjorde den i praksis uindtagelig,​ indtil kanoner blev taget i brug som belejringsskyts. Konstantinopel var den sidste rest af det engang så mægtige romerrige, da de [[tyrkisk (sprog)|tyrkisktalende]] [[osmanner]] erobrede byen og dens omegn i [[1453]].
 +
 +Mange danske kom i [[vikingetid]]en og tidlig middelalder til Konstantinopel,​ og i det [[9. århundrede|9.]] og [[10. århundrede]] angreb [[vikinger]] fra deres base omkring [[Novgorod]] og [[Kiev]] (bl.a. under ledelse af fyrst [[personer:​Oleg af Kiev]]) byen uden det store held, men det resulterede dog i, at der blev indgået nogle handelsaftaler parterne imellem. Det var traditionel politik i det østromerske rige at alliere sig med de farligste fjender, og det førte til, at man oprettede [[væring]]erkorpset som vagter i Konstantinopel. ​
 +
 +Byggestilen i [[Vor Frue Kirke (Kalundborg)|Kalundborg kirke]] viser påvirkning fra Konstantinopel,​ og mange af de tidligste danske [[kalkmaleri]]er rummer også tydeligt byzantinske stilelementer.
 +
 +===== Istanbul =====
 +
 +Væsentligste seværdigheder i byen er [[Den blå Moske]] (Sultanahmet),​ [[Hagia Sofia]], krydderibazaren. Istanbul fik i [[jernbaner:​1875]] den første [[jernbaner:​undergrundsbane]] i kontinentaleuropa,​ [[jernbaner:​Tünel]]
 +
 +===== Miklagård =====
 +
 +Vikingerne, især de svenske, nåede så langt som til Konstantinopel og Baghdad i 900-tallet, hvor de handlede med arabere og grækere, som kaldte dem '​rus',​ heraf navnet Rusland. Vikingerne kaldte Konstantinopel for Miklagård.
 +
 +[[Image:​Istambul and Bosporus big.jpg|thumb|400px|center|Satellitbillede af Istanbul og Bosporus.<​br>​Stamboul er den trekantede halvø lige under midten af billedet, mens Det gyldne Horn er det lille stræde lige nord derfor.]]
 +
 +====== Se også ======
 +
 +*[[Østromerske Kejserdømme]]
 +*[[Konstantinopolitanerinde]]
 +
 +=====Eksterne henvisninger=====
 +
 +*http://​runeberg.org/​salmonsen/​2/​4/​0406.html
Print/export