Hvidstengruppen (1943-1944). Dansk modstandsgruppe, der under besættelsen var beskæftiget med at modtage våben, ammunition og sprængstof nedkastet fra engelske fly. Gruppen var centreret om Hvidsten Kro og kroejer Marius Fiil, der var gået ind i arbejdet på opfordring af godsejer Flemming Juncker.

Modtagearbejdet foregik ved, at der kom en kode fra den engelske radiostation BBC: „Husk at lytte“ eller „Lyt igen“, hvilket betød, at der ville komme én eller flere engelske Halifax bombefly ind over området samme aften, og modtagegruppen skulle være parat. Den første aktion foregik natten mellem den 11. og 12. marts 1943 på Trinderup Hede øst for Mariager, hvor der blev nedkastet 12-14 containere, der blev skjult i et tæt krat, så de ikke umiddelbart kunne findes.

Næste dag ankom Dr. Thorup Petersen på kroen og blev inviteret på flæskeæggekage af kroejer Marius Fiil, og mens de sad der, kom Ole Geisler ind i skænkestuen. Ole Geisler havde til opgave at samle trådene omkring modstandsarbejdet i hele Jylland. Han henvendte sig til Marius Fiils gæst og spurgte, om det da ikke var doktoren? Da Dr. Thorup Petersen bekræftede, sagde Ole Geisler: „Jamen så har jeg en hilsen til Dem fra Elias“. Og det var kodeordet om at der natten før var nedkastet våben og sprængstoffer ved Mariager til modstandsbevægelsen i Jylland.

Marius Fiil blev nu sat ind i tingene, og indvilligede - efter at have spurgt sin kone Gudrun til råds - i at deltage i modtagearbejdet. Samme aften kørte Marius i sin hestevogn til Trinderup Hede for at hente våben og sprængstoffer, som han transporterede til sin genbo gårdejer Stenz' gård, hvor det blev omladet til Dr. Thorup Petersens bil og kørt til Randers, hvor det blev lagt i et depot til senere brug.

For at finde en egnet modtageplads nærmere Hvidsten Kro blev kortene over lokalområdet gransket, og gruppen udvalgte et område på Allestrupgårds marker, hvor der var et mosehul, der var velegnet til at skjule containerne i, når de var tømt. Denne modtageplads blev kaldt Mustard Piont og blev af englænderne betegnet som én af de bedste modtagepladser i Danmark.

Når kodesignalet lød i BBC kl. 18.15, vidste gruppen, at den skulle være parat til at modtage forsyninger omkring midnat. Når Halifax'en kunne høres i det fjerne, blev der tændt fire signallamper - tre hvide og én rød, der lyste op i luften. Disse lamper angav vindretningen, så piloterne i flyene kunne tage højde for, hvor de skulle „droppe“ containerne med faldskærme, så de ramte det rigtige sted.

Hele gruppen skulle nu arbejde hurtigt med at få tømt containerne og få slettet sporene for Gestapo. Containerne blev smidt ud i mosehuller i området, hvor de forsvandt, og indholdet blev fragtet videre først til Hvidsten og derfra så hurtigt som muligt videre til fordeling i mindre depoter i Randers. Herfra blev de distribueret videre ud til sabotagegrupper i det meste af Jylland. Her blev sprængstoffet brugt til sabotage mod jernbaner, lokomotivremiser, broer, fabrikker der arbejdede for tyskerne og hvor der ellers var brug for det.

Gruppen blev røbet af en engelsk faldskærmsmand, der i december 1943 blev taget af Gestapo og tortureret til at fortælle, hvad han vidste. I tiden frem til den 11. marts 1944 blev kroen skygget af Gestapo, og tidligt om morgenen blev den omringet af tyske soldater, og hele gruppen blev arresteret af tyske soldater. Otte af dens medlemmer blev af den tyske krigsret dømt til døden den 26. juni og henrettet ved skydning i Ryvangen 29. juni 1944 af den tyske besættelsesmagt.

De henrettede var:

Hvidstengruppen var de første modstandsfolk der blev dødsdømt og henrettet i Danmark. thumb|Mindeplade fra Ryvangen

De øvrige seks medlemmer af gruppen blev ikke dømt til døden:

Tugthus på livstid:

Tugthus på fire år:

Tugthus på to år

Ligene af de otte henrettede medlemmer af Hvidstengruppen blev fundet i Ryvangen, og i sommeren 1945 blev deres jordiske rester ført hjem til Hvidsten og begravet 100 meter nord for Hvidsten Kro, hvor der er en mindelund og rejst en mindesten med følgende inskription:

:Daad for Danmark bragte dag :Tappert øvet tro til døden :Lyse lad i morgenrøden :De gav liv for Danmarks sag

Det eneste endnu levende medlem af Hvidstengruppen er Svend Egon Andersen, som bor på Djursland.

Kilder og eksterne henvisninger
  • [http://www.kvinfo.dk/side/170/bio/658/ Dansk Kvindebiografisk Leksikon - Kirstine Fiil]
  • Hvidsten Gruppen / Axel Holm. - Aarhus : Gravers Andersens Forlag, 1945
  • Kæft Trit og Retning / Jørgen Røjel 1973 (ISBN 87-568-0608-6)
  • Modstandsgruppen Hvidsten / Jørgen Røjel. 1984 ? 1998 (ISBN 87-568-1497-6)
  • Hvidsten-gruppen som Barner Andersen oplevede den / Peter Laursen. 1985. (2 bind, video, lydbånd)
Print/export