Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:hvidsten_kro [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +[[Billede:Hvidsten-kro-symbol.jpg|thumb|Symbol på tallerken]]
 +[[Billede:Hvidsten-kro-2002.jpg|thumb|Mariagervej 450]]
 +'''Hvidsten Kro''' stammer fra [[1634]] da den første kro blev bygget ved landevejen mellem [[Randers]] og [[Mariager]] i [[Hald]].
  
 +Det er en kongelig privilegeret kro - og en af landets historiske landevejskroer. Digterpræsten [[personer:Steen Steensen Blicher]] boede i det nærtliggende [[Spentrup]] - og en gammel lade fra præstegården er flyttet til kroen og bevaret her.
 +
 +Dengang som nu serveres danske [[egnsret]]ter på kroen. Specialiteteren er "recepten", der består af [[spegesild]], [[flæskeæggepandekage]] serveret på pande. Kogt kød med årstidens [[grøntsag]]er, [[flæskesteg]] og hjemmelavet [[medister]] med [[rødkål]], sovs og kartofler og [[koldt bord]] med hjemmelavet pålæg og [[ost]].
 +
 +Det er forrige århundredes kropar ''Marius og Gudrun Fiil'', der har præget kroen. Gudrun med sin "recept" og Marius med sine opkøb af gamle ting og sager, som udstilles i de mange bygninger, som omgiver den oprindelige kro. Fiil-familien holdt 100 års jubilæum i 1984. Gudrun døde i 1972, men kroen føres videre i hendes ånd og drives i dag af Christina og Søren Fiil. 
 +
 +Kroen var under [[2. verdenskrig]] hjemsted for [[Hvidstengruppen]], der var dannet af kroejer [[personer:Marius Fiil]].
 +
 +Bygningerne, herunder krobygningen, den tidligere rejsestald (1790) og beboelseslængen, blev fredet i [[1987]].
 +
 +== Kilder og eksterne henvisninger ==
 +* [http://www.purhusnet.dk/Hvidsten_Kro/index.html Purhusnet]
 +* [http://www.hvidstenkro.dk Hvidsten Kro's hjemmeside]
Print/export