Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:hindenburgdaemningen [2010/11/04 07:14]
farallon oprettet
historie:hindenburgdaemningen [2010/11/04 07:14] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +'''Hindenburgdæmningen''' er en 11 kilometer lang jernbanedæmning mellem det [[Nordfrisland|nordfrisiske fastland]] og vadehavsøen [[Sild (ø)|Sild]]. 
  
 +Dæmningen, der blev bygget i årene 1923-1927 og kostede 1700 rigsmark per meter, har fået sit navn efter den daværende tyske rigspræsident [[Paul von Hindenburg]]. Op til 1.500 arbejdere deltog i byggeprojektet. 
 +Efter 2. verdenskrig fremkom der forslag om at give dæmningen et nyt navn, idet Hindenburg blev betragtet som manden, der beredte vejen for [[Adolf Hitler]]. Navneændringen blev dog ikke til noget. 
 +
 +Som det ses på billedet, kan man kun køre i tog på dæmningen, men siden 1932 kører der biltog, så man kan få sin bil til og fra øen. Den oprindelig ensporede strækning blev senere udvidet til to spor.
 +
 +Før oprettelsen af dæmningen gik trafikken til øen med banen [[jernbaner:Tønder-Højer Sluse|Tønder-Højer]] og videre med færgen mellem Højer Sluse og færgehavnen i [[Munkmarsk]] på Sild. Efter at havnen i Højer i 1920 blev dansk område, drøftede tyskerne muligheden for oprettelse af en fast dæmning mellem øen og det sydslesvigske fastland.
 +
 +Oprettelsen af dæmningen afbrød imidlertid [[Pril|tidevandsstrømmen]] mellem Sild og fastlandet. Det antages, at de nu forandrede strømningsforhold omkring øen er medansvarlige for de enorme landtab ved [[Hørnum]] på Silds sydspids. 
 +
 +==Eksterne links==
 +* [http://www.syltshuttle.de/ Biltoget til Sild (Sylt Shuttle)]
Print/export