Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:henning_podebusk [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''Henning Podebusk''', dansk politiker ([[drost]]) af slægten [[Podebusk]], født på [[Rügen]], død omkring [[1388]].
  
 +Kom i [[1350]] i tjeneste hos [[Valdemar 4. Atterdag]], som han tjente loyalt, til denne måtte drage i landflygtighed i [[1368]]. Allerede [[1353]]
 +spillede han en hovedrolle i  forhandlinger med de tyske hertuger. Som drost stod han i spidsen for [[rigsråd]]et, da det i kongens fravær [[24. maj]] [[1370]] måtte indgå den ydmygende [[fredsaftale i Stralsund]].
 +
 +Henning Podebusk stod stadig i spidsen, da rigsrådet kortvarigt overtog magten ved kongens død [[24. oktober]] [[1375]]. Der var ingen direkte arvinger, og de to nærmeste aspiranter var begge mindreårige. Rigsrådet valgte den blot 5-årige [[Oluf 2.|Oluf]], søn af Valdemar Atterdags 22-årige datter [[Margrete 1.|Margrete]] og Norges kong [[Håkon af Norge|Håkon]].
 +
 +Margrete blev formynder for barnekongen, og Henning Podebusk har formentlig været ligeså loyal over for hende som over for faderen, og hun belønnede ham ved at give ham [[Holbæk Slot]] i [[len]].
 +
 +Han var gift med Gisela og fik med hende sønnen Hans von Podebusk.
 +
 +==Kilder/henvisninger==
 +* [http://www.lysator.liu.se/runeberg/dbl/13/0191.html om Henning Podebusk] i [[Dansk biografisk leksikon]] på [[Projekt Runeberg]]
Print/export