Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:helsingborg [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''Helsingborg''' er [[Skåne]]s næststørste by med 115.000 indbyggere. Byen er placeret ved [[Øresund]]s smalleste sted, og nævnes første gang som [[købstad]] i et gavebrev i [[1085]] fra [[Knud 4. den Hellige]], det ældste kendte danske brev. Men sandsynligvis er byen meget ældre.
 +
 +Byen er en af de mest krigshærgede i Skåne. Den har været udsat for svenskernes belejringer, erobringer og hærgninger i [[1263]], [[1318]], [[1369]], [[1452]], [[1525]], [[1644]], [[1676]], [[1678]] og [[1709]].
 +
 +<TABLE BORDER=0 ALIGN="RIGHT">
 +<tr><td>
 +[[Billede:Helsingborg-300px.jpg]]<tr><td align="center">Helsingborg</table>
 +
 +Helsingborg ligger kun 5 km fra [[Helsingør]]. Indtil den svenske besættelse af Helsingborg havde disse to byer torvefællesskab, hvilket var unikt for to nabobyer på den tid, ikke bare i Danmark, men i hele det nordlige Europa.
 +
 +I [[slaget ved Helsingborg]] [[1710]] druknede feltherren [[Magnus Stenbock]] de sidste dansk-skånske genforeningsbestræbelser i blod. Siden har byen været besat.
 +
 +I lang tid var byens navn forsvensket "Hälsingborg", men i 1971 fik byen sit oprindelige navn tilbage. Den svenske regering har ellers afslået det lokale ønske om at føre tilbage stavemåden til det oprindelige i to andre skånske byer, [[Engelholm|Ängelholm]] (Engelholm) og [[Christian 4.]]'s by [[Christiansstad|Kristianstad]] (Christiansstad).
 +
 +Det velkendte kildevand [[Ramlösa]] kommer fra Helsingborg. 
 +Stednavnet [[Ramløse]] kommer ifølge den lokale tradition fra sagnhelten [[Stærkodder]]s kamp mod [[Angantyr]] på Råå Ljung (Rå Lyng) i det sydlige Helsingborg. Da Angantyr huggede Stærkodders ene arm af sang han: //Ligg der, du ramløse mand, du mig ej skade nu gøre kan//. På samme sted skal også ifølge den lokale tradition [[Holger Danske]] ligge begravet.
 +
 +Helsingborgs to vartegn er det gamle fæstningstårn [[Kernen|Kärnan]] (Kernen) fra middelalderen, og den store erobrerstatue af Magnus Stenbock. Ind i 1900-tallet blev den svenske sejr ved Helsingborg fejret med militærparader ved statuen, hvert år på årsdagen for slaget den [[28. februar]]. 
 +Efter den danske kalender var det dog den [[10. marts]]!
 +
 +I senere tid har der været livlig debat om det rimelige i at have en statue på fremtrædende plads af en svensk feltherre og skånes undertrykke, som hadede skåningerne og helst ville jævne Helsingborg med jorden som en dansk modstandsrede. Men byens eneste opinionsdannende organ, ''[[Helsingborgs Dagblad]],'' har i sine lederartikler (bl.a. 8. januar [[2004]]) taget statuen i forsvar, med den motivering, at Stenbocks æreminde ikke er forledende, men en udmærket historielektion. 
 +På trods af, at alle i Helsingborg er vokset op med at Stenbock var en helt, endte erobreren på en 4. plads i avisens afstemning "Årtusindets helsingborgenser".
 +
 +Gummiimperiet [[Tretorn]], blev grundlagt i Helsingborg af [[Henry Dunker]] i slutningen af 1800-tallet, og har sit navn af de tre tårne i det gamle danske byvåben.
  
Print/export