Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:helsingborg [2010/01/12 22:33]
historie:helsingborg [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''​Helsingborg'''​ er [[Skåne]]s næststørste by med 115.000 indbyggere. Byen er placeret ved [[Øresund]]s smalleste sted, og nævnes første gang som [[købstad]] i et gavebrev i [[1085]] fra [[Knud 4. den Hellige]], det ældste kendte danske brev. Men sandsynligvis er byen meget ældre.
 +
 +Byen er en af de mest krigshærgede i Skåne. Den har været udsat for svenskernes belejringer,​ erobringer og hærgninger i [[1263]], [[1318]], [[1369]], [[1452]], [[1525]], [[1644]], [[1676]], [[1678]] og [[1709]].
 +
 +<TABLE BORDER=0 ALIGN="​RIGHT">​
 +<​tr><​td>​
 +[[Billede:​Helsingborg-300px.jpg]]<​tr><​td align="​center">​Helsingborg</​table>​
 +
 +Helsingborg ligger kun 5 km fra [[Helsingør]]. Indtil den svenske besættelse af Helsingborg havde disse to byer torvefællesskab,​ hvilket var unikt for to nabobyer på den tid, ikke bare i Danmark, men i hele det nordlige Europa.
 +
 +I [[slaget ved Helsingborg]] [[1710]] druknede feltherren [[Magnus Stenbock]] de sidste dansk-skånske genforeningsbestræbelser i blod. Siden har byen været besat.
 +
 +I lang tid var byens navn forsvensket "​Hälsingborg",​ men i 1971 fik byen sit oprindelige navn tilbage. Den svenske regering har ellers afslået det lokale ønske om at føre tilbage stavemåden til det oprindelige i to andre skånske byer, [[Engelholm|Ängelholm]] (Engelholm) og [[Christian 4.]]'s by [[Christiansstad|Kristianstad]] (Christiansstad).
 +
 +Det velkendte kildevand [[Ramlösa]] kommer fra Helsingborg. ​
 +Stednavnet [[Ramløse]] kommer ifølge den lokale tradition fra sagnhelten [[Stærkodder]]s kamp mod [[Angantyr]] på Råå Ljung (Rå Lyng) i det sydlige Helsingborg. Da Angantyr huggede Stærkodders ene arm af sang han: //Ligg der, du ramløse mand, du mig ej skade nu gøre kan//. På samme sted skal også ifølge den lokale tradition [[Holger Danske]] ligge begravet.
 +
 +Helsingborgs to vartegn er det gamle fæstningstårn [[Kernen|Kärnan]] (Kernen) fra middelalderen,​ og den store erobrerstatue af Magnus Stenbock. Ind i 1900-tallet blev den svenske sejr ved Helsingborg fejret med militærparader ved statuen, hvert år på årsdagen for slaget den [[28. februar]]. ​
 +Efter den danske kalender var det dog den [[10. marts]]!
 +
 +I senere tid har der været livlig debat om det rimelige i at have en statue på fremtrædende plads af en svensk feltherre og skånes undertrykke,​ som hadede skåningerne og helst ville jævne Helsingborg med jorden som en dansk modstandsrede. Men byens eneste opinionsdannende organ, ''​[[Helsingborgs Dagblad]],''​ har i sine lederartikler (bl.a. 8. januar [[2004]]) taget statuen i forsvar, med den motivering, at Stenbocks æreminde ikke er forledende, men en udmærket historielektion. ​
 +På trods af, at alle i Helsingborg er vokset op med at Stenbock var en helt, endte erobreren på en 4. plads i avisens afstemning "​Årtusindets helsingborgenser"​.
 +
 +Gummiimperiet [[Tretorn]],​ blev grundlagt i Helsingborg af [[Henry Dunker]] i slutningen af 1800-tallet,​ og har sit navn af de tre tårne i det gamle danske byvåben.
  
Print/export