Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
historie:heinrich_himmler [2010/01/12 22:33]
127.0.0.1 ekstern redigering
historie:heinrich_himmler [2010/01/17 12:17] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +'​**Heinrich Himmler** ([[jernbaner:​7. oktober]] [[jernbaner:​1900]] - [[jernbaner:​23. maj]] [[jernbaner:​1945]]) var en [[tyskland|tysk]] [[nazist]] fra [[1923]] - 1945. Han var en af [[Adolf Hitler|Hitlers]] mest betroede medarbejdere,​ og leder af SS ([[Schutzstaffel]]) og sikkerhedspolitiet fra [[1929]], og blev senere indenrigsminister.
  
 +== Tidlige liv ==
 +Heinrich Himmler blev født 7. oktober år 1900 i [[München]] i Tyskland, og var søn af en skolelærer ved navn Gebhard Himmler, og Anna Heyder. Faderen håbede på, at Heinrich ville følge sins fars fodspor og blive lærer, så Himmler gik på Landshut Hochschule i München og fik sin eksamen i starten af 1918.
 +
 +Under skoleforholdet var Himmler også interesseret i [[1. verdenskrig]],​ så han meldte sig ind i det 11. bayerske regiment, hvor han håbede på at kunne deltage i kampene på vestfronten,​ men inden at hans regiment blev sendt til fronten, sluttede krigen den [[11. november]] [[1918]], og Himmler var rasende og meget skuffet over at Tyskland havde overgivet sig.
 +
 +I 1918 efter krigen blev Himmler medlem af en gadebande, som også [[Rudolf Hess]] var medlem af. Det var en privat [[hær]] af højreorienterede tidligere tyske [[soldat|soldater]] der også var rasende over Tysklands nederlag i krigen, og de ønskede at forsvare landets grænser mod et angreb fra [[Den Røde Hær]], og angribe [[kommunist|kommunister]] og andre venstreorienterede grupperinger indenfor Tysklands grænser. Senere i [[1923]] tilsluttede han sig [[NSDAP]].
 +
 +== Himmler og nationalsocialismen ==
 +Selv om kuppet i [[München]] mislykkedes og Hitler senere blev idømt en fængselsstraf,​ så var Himmler stadig en trofast følger af Hitler, overbevist om, at han ville føre Tyskland til storhed. ​
 +Den 3. juli [[1928]] blev han gift med [[Margarethe Boden]], og havde startet en kyllingefarm. Himmler var et naturmenneske,​ og havde et specielt forhold til urter og andre mystiske ting.
 +I 1928 blev Himmler en del af [[SA]] som blev ledet af [[Hermann Göring]].
 +
 +[[Sturmabteilung|SA]] var en voldelig organisation,​ og det passede ikke helt til Himmlers personlighed,​ han blev så i januar [[1929]] forfremmet til at lede hans personlige vagtmandskab,​ [[SS]] med titlen [[SS-Reichsführer]]. På dette tidspunkt var [[SS]] ikke nogen stor enhed, men det fik Himmler hurtigt lavet om på.
 +
 +Himmler steg hurtigt i graderne hos [[Hitler]]. Han skulle ikke igennem de lavere rang-trin som mange andre SS'ere skulle, han blev direkte lederen af det hele, samtidig blev han også øverstbefaldende for [[Gestapo]] som var det hemmelige politi. Denne organisation var ellers oprettet af [[Hermann Göring]]. Samme år fik Himmler og hans kone deres eneste barn, datteren Gudrun, der i dag hedder [[Gudrun Burwitz]].
 +
 +Himmler udviklede [[SS]] til den stærkeste [[paramilitær|para-militære]] organisation i [[Det Tredje Rige]]. Da han blev udnævnt, havde SS alene 280 medlemmer, men i [[1933]], da nazipartiet overtog magten i Tyskland, havde organisationen 52.000 medlemmer, dette selv om Himmler personligt gennemså alle medlemmernes ansøgninger for at sikre at de var en del af Hitlers ariske race. Med Hitlers tilladelse fik SS en enorm politimæssig indflydelse i [[Tyskland]] og senere i de erobrede områder. Organisationen blev også den primære ansvarlige indenfor områderne sikkerhed, efterretning og spionage.
 +
 +Himmler og en anden af Hitlers tro følgere, Hermann Göring, var enige om at SA og dens leder [[Ernst Röhm]] begyndte at udgøre en trussel mod den tyske hær og hele den nazistiske ledelse af Tyskland. ​
 +En række naziledere var derfor af den opfattelse at Röhm ville bruge SA til at foretage et kup med. Efter overtalelse fra Himmler og Görings side begyndte Hitler at føle sig truet af denne udsigt og afgjorde, at Röhm måtte dø. Han uddelegerede opgaven med at udføre dette drab til Himmler og Göring, som sammen med [[Reinhard Heydrich]], [[Kurt Daluege]] og [[Walter Schellenberg]] udførte henrettelsen af Röhm og en lang række andre højtrangerende SA ledere. Natten hvor SA-lederne blev henrettet blev kendt som [[De lange knives nat]]. Himmler havde nu total kontrol over det interne tyske militær.
 +
 +I 1936 opnåede Himmler yderligere magt da Hitler gav ham kontrollen over det hemmelige tyske politi, Gestapo. Himmler reorganiserede SS i [[1940]] og omdøbte det til Waffen-SS, som efter seks måneder havde mere end 150.000 mand under sine emblemer.
 +{{ :​historie:​bundesarchiv_bild_183-r98680_besprechung_himmler_mit_mueller_heydrich_nebe_huber.jpg?​x200|Himmler i møde.Fra vnestre Franz Josef, Artur Nebe, Heinrich Himmler, Heydrich og Müller }}
 +== 2. Verdenskrig ==
 +Under [[2. verdenskrig]] fik en af SS's afdelinger opgaven med at organisere og administrere Tysklands koncentrationslejre og senere udryddelseslejre. Disse specielle SS'ere hed SS-Totenkopf.
 +Himmler blev nu en af de væsentligste arkitekter bag jødeudryddelsen. Sammen med [[SD]] og [[Gestapo]] blev der ryddet mange jødiske hjem, og folk med andre baggrunde blev også deporteret til lejrene. I [[1944]] var SS oppe på mere end 800.000 mand. 
 +
 +Himmler må siges at være en af de øverste ansvarlige for massedrabet på jøder under krigen. Bl.a. var det SS, der på [[Wannseekonferencen]] besluttede, hvad der skulle ske i koncentrationslejrene. SS-Gruppenführer [[Reinhard Heydrich]] og SS-Obersturmbannführer [[Adolf Eichmann]].
 +
 +== Krigens slutning og efter krigen ==
 +[[Image:​Himmler Dead.jpg|thumb|200px|Himmler i sin celle efter sit selvmord]]
 +Himmler havde mistet troen på en sejr for Tyskland, allerede i slutningen af 1944, hvor han blev sat til at lede en hærgruppe mod [[Den Røde Hær]]. En general der kæmpede på Østfronten mente, at grunden til Himmler havde påtaget sig dette job var, at skabe lidt heltestatus efter krigen. ​
 +Himmler var af den opfattelse at hvis det nazistiske [[Tyskland]] skulle have en chance for at overleve, var det nødvendigt at opnå  fred med  [[England]] og [[USA]] og samtidig forhandlede han med den svenske grev Bernadotte om at få de danske-norske jøder befriet fra KZ-lejrene. Da Hitler opdagede dette forræderi (at Himmler ville indgå fredsaftaler),​ fik han et raserianfald og beordrede Himmler arresteret og fratog ham alle hans embeder, men det lykkes ikke for Hitler at anholde Himmler. Nogle dage før Himmler forsøgte at få fred, var han sammen med Hitler i førerbunkeren,​ hvor de tog afsked med hinanden, Hitler havde på dette tidspunkt ingen anelse om Himmlers senere fredsplaner. ​
 +
 +I et forsøg på at undgå at blive arresteret forklædte Himmler sig som et medlem af gendarmeriet,​ men han blev genkendt og fanget den 22. maj i Bremen, Tyskland af en engelsk hærenhed. Himmler var blevet genkendt og klar til at blive retsforfulgt sammen med andre ledende tyske nazister i [[Nürnberg]],​ men han begik selvmord ved at sluge en kapsel med cyanid den 23. maj 1945. Heinrich Himmler blev 44 år gammel.
Print/export