Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:haderslev [2010/03/04 07:20]
farallon oprettet
historie:haderslev [2010/03/04 07:20] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +**Haderslev** (tysk: ''​Hadersleben''​) er en by i det østlige [[Sønderjylland]] med 21.435 indbyggere ([[pr. 2009|2009]]) <​ref>​[http://​www.dst.dk/​pukora/​epub/​Nyt/​2009/​NR160.pdf Nyt fra Danmarks Statistik - tabel 2]</​ref>​. Siden 1. januar [[2007]] har Haderslev i forbindelse med [[strukturreformen]] været hovedbyen i den sammenlagte [[Haderslev Kommune]]. Byen hører under [[Region Syddanmark]]. ​
  
 +== Kulturgeografi ==
 +Byen ligger i Sønderjyllands længste [[tunneldal]]. Øst for byen ligger [[Haderslev Fjord]], og vest for byen ligger [[Haderslev Dam]]. Haderslev omtales allerede af [[Saxo]] i begyndelsen af [[1200'​erne|1200-tallet]],​ og den fik i [[1292]] købstadsrettigheder. Beboelse i det område, byen strækker sig over i dag, daterer sig dog endnu længere tilbage, hvilket fund fra [[vikingetiden]] ved kirken i [[Starup]] bevidner. Haderslev blev skabt der, hvor fjorden kunne krydses nær ved vejen fra Danmarks ældste by, [[Ribe]], til færgestedet ved [[Årøsund]],​ hvor der siden [[middelalderen]] havde været færgefart til [[Fyn]]. I den "tyske tid", dvs. i perioden [[1864]]-[[1920]],​ blev der anlagt en række [[jernbane]]strækninger som samlet blev kaldt [[Haderslev Amts Baner]].
 +
 +== Bygninger i Haderslev ==
 +[[Fil:​Haderslev Domkirke small.jpg|thumb|left|Haderslev Domkirke]]
 +Haderslevs vartegn er [[Haderslev Domkirke]], der har eksisteret siden midten af 1200-tallet ​ og siden [[1922]] været sæde for [[Haderslev Stift]]. Byen var et af arnestederne for [[reformationen]] i Danmark, for allerede i [[1526]] indførte [[Christian 3.|Christian]] som hertug af [[Slesvig-Holsten]] reformationen i Haderslev, otte år før han blev konge af Danmark.
 +
 +En anden kirke er den hvidkalkede [[Sankt Severin Kirke|Gammel Haderslev Kirke]], der ligger ved bredden af indre dam.
 +
 +En renovering af byens ældre huse har medført, at Haderslev byder på en unik samling af huse og bygninger fra [[1400]] til begyndelsen af [[1900-tallet]],​ og bymidtens brolagte gader og stræder danner en oplagt baggrund for byvandringer.
 +
 +Tidligere havde byen slottet [[Haderslevhus]],​ hvad gadenavnet ''​Slotsgade''​ stadig vidner om. Slottet menes at have eksisteret siden 1200-tallet,​ men i midten af [[1500-tallet]] blev det revet ned og erstattet af [[Hansborg]],​ der blev opført som et moderne renæssanceslot af hertug [[Hans den Ældre]]. Efter hans død faldt det tilbage til den danske krone, og [[Frederik 2.]], der selv var født på det gamle Haderslevhus,​ byggede Hansborg færdigt. Det var på størrelse med [[Kronborg Slot]]. Det nye slot blev herefter igen kaldt ved det gamle navn ''​Haderslevhus''​. Det blev et af [[Christian 4.|Christian den 4.'s]] yndlingsslotte,​ her blev han gift, og mange af hans børn er født på slottet. Ulykkeligvis nedbrændte Haderslevhus under [[Torstenson-krigen]] i [[1644]] og blev aldrig siden genopført. En del af stenene blev i [[1660'​erne]] anvendt til opførelsen af [[Det Kongelige Bibliotek]].
 +
 +[[Slesvigske Musikhus]] er opført over for [[Haderslev Kaserne]] til brug for [[Slesvigske Musikkorps]] og områdets øvrige musikliv. ​
 +<br> <br> <br> <br>
 +
 +== Andet ==
 +Byen oplevede en katastrofe, [[Katastrofen på Haderslev Dam]], den [[8. juli]] [[1959]], da turbåden ''​Turisten''​ brændte, og 57 mennesker omkom. På 50-årsdagen i [[2009]] blev en [[mindesten]] afsløret i damparken.<​ref>​Sandbeck</​ref>​
 +
 +Haderslev er den eneste by i Danmark udenfor [[København]],​ der har en [[vagtparade]],​ idet Slesvigske Musikkorps de fleste fredage kl. 12 marcherer gennem byen til domkirken, hvor et mindeblad vendes i et mindekapel for [[Slesvigske Fodregiment|Slesvigske Fodregiments]] faldne.
 +
 +== Sport ==
 +Haderslev er hovedsæde for sportsklubben [[Sønderjysk Elitesport]],​ som bl.a. har et fodboldhold i [[Superligaen]] og som har hjemmebane på [[Haderslev Fodboldstadion]].
Print/export