Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Næste revision
Forrige revision
historie:glodelampe [2009/07/19 16:04] – oprettet farallonhistorie:glodelampe [2010/01/12 22:33] (nuværende) – ekstern redigering 127.0.0.1
Linje 1: Linje 1:
 +En **glødepære** eller en **glødelampe** er en [[Elektrisk modstand (elektronisk komponent)|elektrisk modstand]], der er designet til at kunne klare høje temperaturer (ca. 2500°C).
  
 +Glødepærer omdanner elektrisk energi til elektromagnetisk energi. Den er derfor en [[transducer]]. Noget af den [[elektromagnetisk stråling|elektromagnetiske]] energi er synligt [[lys]] - ca. 3%. Resten er [[infrarød]] (IR) varmeenergi.
 +
 +Glødetråden er lavet af et stof som er elektrisk ledende og som kan tåle høje temperaturer; f.eks. grundstoffet [[wolfram]] (eng.tungsten). Glødetråden er indesluttet i en glaskolbe, der er pumpet delvis lufttom og fyldt med en [[inaktiv gasart]] som f.eks. [[Argon]].
 +
 +== Glødepærevarianten - halogenpæren ==
 +En '''halogenpære''' eller en '''halogenlampe''' kan klare lidt højere glødetrådstemperatur og den afgiver op til 13% lys af den tilførte elektriske effekt.
 +
 +== Tidligere elektriske pærer ==
 +{{ holmens bro 1878.jpg?x250|Arbejdet på opførelsen af den nye Holmens bro i København i 1878 blev udført under belysning af elektrisk lys. Stik fra Illustreret Tidende samme år.}}
 +Elektrisk belysning var kendt før glødelampen, men det var den skærende [[lysbue]]lampe, der tillige var besværlig at have med at gøre, da dens kulelektroder gradvis blev ædt op af lysbuen.
 +
 +== Historisk ==
 +{{ Gloedelampe.jpg?200|Edisons Glødelampe}}
 +Glødelampen blev udviklet af flere opfindere i sidste halvdel af 1800-tallet, men det store problem var glødetrådens levetid. Man anvendte forskellige former for kultråde. Et tidligere [[patent]] blev opkøbt af [[personer:Joseph Swan]] og forbedret til en betydelig længere levetid ved at anvende metaltråde. [[personer:Thomas Edison]] udtog adskillige patenter på glødelamper og tilbehør til disse, og var den første, der indlagde [[elektricitet]] i en lille bydel (på [[Manhattan]] i [[New York]]) med [[gadelygte]]r og tilhørende [[elværk]].
 +
 +== Sokkeltyper ==
 +Glødetrådens to ender føres ud gennem glaskolben til dens [[sokkel]], der passer i en tilhørende [[fatning]]. Disse udformes på mange måder:
 +  *[[bajonetfatning]]
 +  *[[gevindfatning]]
 +  **[[E10-gevind]] (mignonfatning)
 +  **[[E14-gevind]]
 +  **[[E26-gevind]]
 +  **[[E27-gevind]]
 +  **[[E40-gevind]] (Goliatfatning)
 +  *[[Pinollampe]]
 +  *[[Telefonlampe]]
 +
 +== Glødepærevarianter ==
 +Glødelampen fremstilles i mange varianter - i [[spænding]]er fra ca. 1 [[volt]] til flere hundrede volt, og med en optagen [[effekt (fysik)|effekt]] fra få [[milliwatt]] til flere [[kilowatt]]. Fælles for alle glødelamper er den ringe effektivitet, da langt størsteparten af [[energi]]en omsættes til varme. Et andet minus ved glødelampen er at tråden på et vist tidspunkt brænder over. Det skyldes det forhold, at det tyndeste sted på tråden har den største elektriske [[Elektrisk modstand (fysisk fænomen)|modstand]], og dermed afsættes der mere effekt lige der, så tråden bliver varmere, så der fordamper mere materiale, så den bliver tyndere osv...
 +
 +En del af denne fordampningseffekt forhindres i [[halogen]]lamperne, hvor glaskolben er fyldt med en passiv luftart. Det er så muligt at dimensionere glødetråden til en højere temperatur med større lysudbytte som følge.
 +
 +Af andre lampetyper findes:
 +
 +*[[lysbuelampe]]r
 +*[[lysdiode]]r
 +*[[lysstofrør]]
 +*[[neonrør]]
 +*[[sparepære]]r
Print/export