Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
Næste revision
Forrige revision
historie:gebhard_leberecht_von_bluecher [2008/12/28 10:59]
farallon
historie:gebhard_leberecht_von_bluecher [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Gebhard Leberecht von Blücher, Fürst von Wahlstatt** (* [[Rostock]] [[jernbaner:​16. december]] [[jernbaner:​1742]] - [[jernbaner:​12. september]] [[jernbaner:​1819]]). [[Preussen|Preussisk]] generalfeltmarskal.
  
 +Blücher blev født i det svenske [[Pommern]] og var egentlig soldat i den svenske armé, men blev taget til fange af preusserne og skiftede til deres side i en alder af 18. Her blev han senere kaptajn, men kom i unåde hos monarken [[Frederik den Store af Preussen|Frederik II af Preussen]]. Han tog sin afsked fra militæret og vendte ikke tilbage før femten år senere. ​
 +
 +Han blev preussisk general op til [[Napoleonskrigene]],​ og efter det preussiske nederlag var det ham, der kom til at stå som den naturlige leder af [[patriot]]erne. Senere, da russerne havde kastet [[Napoleon]]s tropper tilbage til Elben, fik Blücher status som den, der skulle være Preussens svar på den store strateg Napoleon. Han slog denne ved Leipzig i [[jernbaner:​1813]],​ og krigens gang var dermed for alvor vendt. Blücher fik som bekendt lejlighed til at tilføje Napoleons kejserrige dødstødet i [[Slaget ved Waterloo]] i [[jernbaner:​1815]].
 +
 +I [[jernbaner:​1814]] blev han udnævnt til fyrste af [[Wahlstatt]].
 +
 +Han døde i [[jernbaner:​1819]] i en alder af 77 år. Den Blücherske slægt kan i dag spores til bl.a. Norge, Island og Danmark.
 +
 +[[historie:​George Stephenson]] opkaldte et af sin første funktionsduelige [[jernbaner:​lokomotiv|lokomotiver]] efter ham; [[jernbaner:​Blücher (lokomotiv)|Blücher]].
 +
 +----
 +
 +Se også:
 +
 +  *[[Blücher (svær krydser)]]
Print/export