Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:friherre [2010/05/23 15:12] (nuværende)
farallon oprettet
Linje 1: Linje 1:
 +'''​Friherre'''​ (tysk ''​Freiherr'',​ finsk ''​vapaaherra''​). Adelstitel, som bruges i den historiske tysktalende del af Europa, de baltiske stater og hele [[Østrig-Ungarn]],​ i [[Sverige]],​ [[Finland]] og i nogen grad også [[Danmark]]-[[Norge]]. Den anses som ligeværdig med [[baron]]-titlen,​ men fortrængtes i Danmark-Norge efterhånden af denne, og friherrer bliver normalt også tiltalt som «baron».
  
 +I Skandinavien kaldes både en friherres kone og hans døtre for friherreinder eller baronesser. I det tysksproglige Europa kaldes friherrens kone ''​Freifrau''​ og hans døtre ''​Freiherrin''​ (ofte forkortet til ''​Freiin''​).
 +
 +I korrekt skriftlig omtale placeres titlen på dansk-norsk og tysk mellem for- og [[slægtsnavn]]et,​ uden komma (''​Fornavn friherre Slægtsnavn''​). På svensk placeres den oftest foran navnet (''​Friherre Fornavn Slægtsnavn''​).
 +
 +Rangen for både baroner og friherrer kaldes ''​friherrelig stand''​.
 +
 +I det [[Tysk-romerske Rige]] skelnede man mellem friherrer (''​Freiherr''​),​ der var underlagt en lokal landsherres myndighed, f.eks. [[markgreve]]n af [[Brandenburg]],​ og rigsfriherrer (''​Reichsfreiherr''​),​ der kun var underlagt kejseren og dermed tillige med deres territorium var [[rigsumiddelbar]]e (''​Reichsunmittelbar''​).
Print/export