no way to compare when less than two revisions

Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.


historie:frederik_2 [2010/01/12 22:33] (nuværende) – oprettet - ekstern redigering 127.0.0.1
Linje 1: Linje 1:
 +**Frederik 2.** ([[1. juli]] [[1534]] - [[4. april]] [[1588]]), søn af (senere) kong [[Christian 3.]] og [[Dorothea af Sachsen-Lauenburg]], blev født på [[Haderslevhus]]. Konge af [[Danmark]] og [[Norge]] fra [[1559]]-[[1588]] af den oldenborgske slægt. Efter faderens sejr i "[[Grevens Fejde]]" blev Frederik i [[1536]] valgt som tronfølger med titel af prins af Danmark. Da faren døde i [[1559]] underskrev Frederik [[håndfæstning]]en og satte sig på tronen. 
  
 +Den [[20. juli]] [[1572]] blev han viet til sin 15-årige kusine, [[Sophie af Mecklenburg]], som var 23 år yngre, ([[1557]] - [[1631]]). Han havde været forelsket i adelsfrøkenen [[Anne Hardenberg]]. Men dels var Anne Hardenberg lovet væk til anden side, og dels fandt man ikke forbindelsen fyrstelig nok. I det 14 år lange ægteskab mellem Frederik 2. og Sophie blev født syv børn.
 +
 +I 1559 erobrede han [[Ditmarsken]] sammen med farbroderen [[Hertug Adolf]] af [[Gottorp Slot|Gottorp]]. Ellers var de første år af hans regeringsperiode præget af et stort modsætningsforhold til [[Sverige]]. Frederik 2. magtede ikke at realisere sine militære planer under [[Den Nordiske Syvårskrig]] fra [[1563]]-[[1570]]. Frederik 2. havde regnet med, at han med sine [[Tyskland|tyske]] [[lejetropper]] hurtigt kunne vinde krigen mod svenskerne. Men på grund af dårligt organiseret forsyningssystem måtte man standse fremrykningen mod [[Stockholm]] og gå i vinterkvarter i [[Skåne]]. Året efter var det svenskerne, der havde initiativet, og de trængte ind i [[Norge]] flere steder og hærgede også i [[Halland]] og [[Blekinge]]. Hen på sommeren rejste Frederik 2. et lån til at finansiere planerne om et angreb på Stockholm. Det blev en fuldstændig fiasko, og hæren måtte trække sig tilbage. Da et nyt forsøg i oktober led samme skæbne, var [[Rigsrådet]] ved at miste tålmodigheden. Til sidst så Frederik 2. sig nødsaget til at hjemkalde sin faders gamle uven, Peder Oxe. [[Peder Oxe]] mistede [[Christian 3.]]'s gunst i [[1556]] og blev tvunget til at tage ophold i udlandet. Ved Christian 3.'s død blev alle Peder Oxes ejendomme konfiskeret. Peder Oxe havde flere gange uden held forsøgt at blive taget til nåde igen, men nu fik han [[frit lejde]] og rejste til Danmark, hvor han blev forsonet med Frederik 2. Peder Oxe blev igen medlem af [[rigsråd]]et og fik [[Vordingborg Slot]] som [[len]] og sit konfiskerede gods tilbage. Året efter blev han udnævnt til [[rigshofmester]] og medvirkede i de følgende år til at bringe de danske statsfinanser på fode igen. Herefter var det i realiteten Rigsrådet med Peder Oxe i spidsen der styrede landet. Det lykkedes Peder Oxe at overtale [[adel]]en til at bære en større del af de økonomiske byrder, og han tredoblede [[Øresundstold]]en. Ved fredsslutningen i [[Stettin]] i [[1570]] var Danmark fortsat den mest magtfulde stat i [[Norden]].
 +
 +Efter krigen kastede kongen sig over slotsbyggeri. For at kontrollere sejladsen på [[Øresund]] og sikre indtægterne fra [[Øresundstolden]] byggede han fra [[1574]]-[[1584|84]] Nordens stærkeste fæstning, [[Kronborg]], fra indtægterne fra den forhøjede Øresundstold. Ved talrige mageskifter med adelen samledes [[krongods]]et, så det blev mere rentabelt - og kongen fik et sammenhængende jagtterræn. I [[1560]] mageskiftede Frederik sig til den nordsjællandske [[hovedgård]] [[Hillerødsholm]], og han ombyggede gården til et [[slot]], [[Frederiksborg Slot|Frederiksborg]].
 +
 +Frederik 2. døde 54 år gammel på [[Antvorskov Kloster]] den 4. april 1588. I sin ligprædiken sagde præsten [[Anders Sørensen Vedel]] med rene ord, at kongens død måtte tilskrives et umådeholdent spiritusforbrug. Han blev gravsat i [[Roskilde Domkirke]].
 +
 +{{Arvefølge|[[Kongerækken]]|[[Christian 3.]]|[[Christian 4.]]}}
 +
 +== Kilder/henvisninger ==
 +* Søren Sørensen (http://www.aerenlund.dk/idag/konge.asp?periode=40)
 +* ''Danske dronninger i tusind år'' ISBN 87-00-66322-0
 +* ''Politikens bog om danske monarker'', ISBN 87-00-61607-9
Print/export