Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
historie:fredericia [2010/03/04 09:08]
farallon
historie:fredericia [2010/03/04 09:25] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +'''Fredericia''' (tidligere også '' Frederiksodde'') er en by i [[Sydjylland]] ved [[Lillebælt]] med 39.484 indbyggere ([[jernbaner:2009]]) <ref>[http://www.dst.dk/pukora/epub/Nyt/2009/NR160.pdf Nyt fra Danmarks Statistik - tabel 2]</ref>. Fredericia blev oprindelig grundlagt som en militær fæstning (læs mere nedenfor), hvilket man stadig kan fornemme ved at besøge byen i dag. Byens gader ligger vinkelret på hinanden (nord-syd og øst-vest), og Fredericias centrum omkranses af Nordeuropas mest velbevarede voldanlæg fra 1600-tallet.   
  
 +Byen er et vigtigt trafikknudepunkt takket være en dybvandshavn og en stor banegård. Hvad angår gods, bruges [[Taulov]] banegård også meget.
 +
 +[[Telegrafregiment]]et holder til i Fredericia. Fredericias byvåben viser en kronet løve, der holder et sværd i den ene forpote og en laurbærkvist i den anden.
 +
 +I Fredericia fejres [[6. juli]] fest til minde om [[Slaget ved Fredericia|udfaldet fra Fredericia]] i [[jernbaner:1849]].
 +
 +===== Baggrund for navnet =====
 +[[Christian 4.]] indså efter eventyret i [[Trediveårskrigen|30-årskrigen]] og [[Wrangel]]s uhindrede hærgen, at det var nødvendigt at bygge en stærk fæstning i Jylland, og at dette kunne kombineres med hans planer om en jysk storby ''[[Jyllands By]]''.
 +
 +Efter at [[Houens Odde]] var forkastet som mulig placering, blev [[Lyngs Odde]] valgt. Her blev anlagt en befæstet lejr med [[voldanlæg|skanseanlæg]], der i en halvbue strakte sig fra kyst til kyst. Imidlertid løb [[Lennart Torstenson|Torstenson]] nemt anlægget over ende, og det blev [[Frederik 3.]] der endeligt kom til at føre fæstningsplanerne ud i livet ved på [[rigsmarsk]] [[Anders Bille (rigsmarsk)|Anders Billes]] anbefaling at anlægge en flankefæstning på den ellers øde [[Bers odde]].
 +
 +Den [[15. december]] [[1650]] satte kongen sin underskrift på det dokument, der gav byen de første [[privilegium|privilegier]], og anlægget af fæstningen og byen kunne begynde. I 1651 navngaves byen [[Frederiksodde]] efter kongen, og [[22. april]] [[1664]] fik den sit nuværende latiniserede navn, Fredericia.
 +
 +== Udfaldet fra Fredericia - 6. juli 1849 ==
 +Under [[Treårskrigen]] mellem Kongeriget Danmark og de [[slesvig-holsten]]ske oprørere, som blev støttet af Det [[Tyske Forbund]], fungerede Fredericia som [[garnison]]sby for den danske hær. Oprørerne begyndte i sommeren 1849 at belejre Fredericia. De gik i gang med at anlægge [[kanonbatteri]]er, som skulle ødelægge danskernes muligheder for at forsyne fæstningen.
 +
 +Derfor besluttede hærledelsen at føre hovedparten af de danske tropper til Fredericia. Dette kunne lade sig gøre, fordi Danmark stadig havde søherredømmet. 
 +
 +Natten til 6. juli 1849 angreb den danske hær de stillinger, slesvig-holstenerne havde opført omkring byen. Efter hårde kampe lykkedes det den danske hær at ødelægge store dele af oprørshæren. 
 +
 +Fire dage efter angrebet blev der aftalt [[våbenhvile]] med [[Preussen]], hvilket gjorde, at krigen i denne omgang var slut.
 +
 +== Galleri ==
 +<gallery>
 +File:-Fredericia 1900.jpg|Fredericia omkring år 1900
 +File:prinsens port.PNG|Prinsens Port nær Landsoldaten
 +</gallery>
 +== Se også ==
 +  * [[Treårskrigen]]
 +  * [[Torstensonkrigen]]
 +  * [[Fredericia Gymnasium]]
 +  * [[Fredericia Kommune]]
 +  * [[Fredericia Sygehus]]
 +
 +== Kilder ==
 +{{Reflist}}
 +{{Commonskat|Fredericia}}
 +
 +== Eksterne henvisninger ==
 +* [http://www.byhistorie.dk/koebstaeder/by.aspx?KoebstadID=5/ Dansk Center for Byhistorie - Fredericia]
 +{{25 største byer i Danmark}}
Print/export