Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Næste revision
Forrige revision
historie:freden_i_roskilde [2008/06/06 09:39]
127.0.0.1 ekstern redigering
historie:freden_i_roskilde [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +{{ Roskildefreden.jpg}}
 +**Freden i Roskilde** blev forhandlet på [[præstegård]]en i [[Høje-Taastrup]] og underskrevet [[jernbaner:​26. februar]] [[jernbaner:​1658]] i [[Roskilde]]. Det var et forsøg på at forhindre et totalt nederlag i [[Karl Gustav-krigen]] hvor de svenske tropper stod tæt på [[København]]. Den danske konge, [[Frederik 3.]], afstod [[Skåne]], [[Halland]],​ [[Blekinge]] og [[Bornholm]],​ samt Bohuslen og Trondhjems len. Endvidere skulle [[Danmark]] spærre bælterne for svenskfjendtlige flåder, bespise svenske tropper i landet og tilbagelevere [[Corfitz Ulfeldt]]s konfiskerede værdier. Den svenske konge, [[Karl X Gustav]], var dog ikke tilfreds med aftalen og fortsatte krigen frem til sin død i [[jernbaner:​1660]]. Freden i [[København]] den [[jernbaner:​27. maj]] [[jernbaner:​1660]] stadfæster med enkelte ændringer Roskilde-freden,​ men tilbageførte Bornholm til den danske og Trondhjems len til den norske krone.
 +
 +I aftalens paragraf 9 garanteredes indbyggerne i de afståede danske landsdele, at de måtte beholde deres gamle rettigheder og love, privilegier og friheder uantastede. Ikke desto mindre blev der omgående iværksat en brutal forsvenskning af de erobrede landsdele. ​
 +
 +Der er stadig den dag i dag en politisk debat om paragraf 9, som især [[Skånelandsbevægelsen]] hævder i folkeretslig forstand er juridisk bindende og i kraft.
 +
 +I [[jernbaner:​1983]] udbrød der en konflikt mellem Danmark og Sverige om roskildefredens landafståelser,​ da Sveriges statminister,​ imperialisten [[Olof Palme]] mente at [[Hesselø]] i [[Kattegat]] også var svensk ifølge fredstraktaten.
 +
 +Fredstraktaten i sin helhed kan læses på Wikisource, se [[http://​wikisource.org/​wiki/​Freden_i_Roskilde|Freden i Roskilde]].
 +
 +===Kilde===
 +*Carl Gustaf Weibull: ''​Freden i Roskilde.'',​ Lund 1908 (Særtryk af ''​Historisk Tidskrift för Skåneland,''​ bd. 3).
 +
 +===Ekstern henvisning===
 +*[http://​www.skaanskfremtid.dk/​hist/​ros.html Fredstraktaten]
  
Print/export