Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:folke_bernadotte [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''​Folke Bernadotte af Wisborg'''​ ([[jernbaner:​2. januar]] [[jernbaner:​1895]] i [[Stockholm]],​ [[Sverige]] – [[jernbaner:​17. september]] [[jernbaner:​1948]] i [[Jerusalem]],​ [[Israel]]) var en [[Sverige|svensk]] [[diplomat]],​ vicepræsident i Svensk [[Røde Kors]] og [[greve af Wisborg]]. Han var søn af den tidligere prins [[Oscar Bernadotte]] fætter til [[Dronning Ingrid]]s fader, [[Gustav 6. Adolf af Sverige|kong Gustav VI Adolf]]. I [[Danmark]] er han mest kendt for sit arbejde med at få frigivet danske og [[Norge|norske]] fanger fra [[Tyskland|tyske]] [[koncentrationslejr]]e i slutningen af [[2. verdenskrig]],​ og organiseringen af hjemtransporten af i alt 15.000 skandinaviske fanger med [[de hvide busser]]. ​
  
 +Han blev udnævnt til [[FN]]'​s hovedmægler i [[Palæstina]] i [[jernbaner:​1948]]. Under hans embedstid fik han blandt andet etableret en [[våbenhvile]] mellem [[Israel]] og de arabiske lande. Under en opgave i [[Jerusalem]] blev han [[jernbaner:​17. september]] [[jernbaner:​1948]] skudt af en jødisk terroristgruppe,​ LEHI, under ledelse af [[Israel]]s senere [[premierminister]],​ [[Yitzhak Shamir]].
 +
 +I [[København]] er en vej opkaldt efter ham; ''​Folke Bernadottes Allé''​ går fra [[jernbaner:​Østerport station]] langs [[jernbaner:​jernbane]]n ned til [[Langelinie]].
 +
 +== Kilder/​henvisninger ==
 +
 +  * [[http://​www1.redcross.dk/​sw34349.asp|Røde Kors-side om de hvide busser]]
Print/export