Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:dragon [2016/10/23 20:36] (nuværende)
farallon oprettet
Linje 1: Linje 1:
 +**Dragon** er var oprindeligt beredent [[infanteri]], der var uddannet i ridning samt infanterikampfærdigheder. Men brugen ændredes over tid, og i løbet af 1700-tallet udviklede dragoner sig til konventionelt [[Kavaleri#Let kavaleri|lette kavaleri]]enheder. Dragonregimenter blev etableret i de fleste europæiske hære i slutningen af ​​1600-tallet og det tidlige 1700-tal.
  
 +I [[middelalderen]] blev [[drage]]r betragtet som et symbol på magt og mod, to kvaliteter, der gør dem næsten usårlige. I fortællingerne om [[Ridderne af det runde bord]] er [[kong Arthur]]s fane ​​prydet af en flyvende drage.
 +
 +== Etymologi ==
 +
 +Der findes adskillige teorier om oprindelsen af ​​ordet dragon.
 +
 +  * I 1500-tallet har flere militærkorps en drage på deres fane. [[Voltaire]] hævder, at det er grunden til, at udtrykket dragon blev brugt til at beskrive et militærkorps.
 +
 +  * En engelsk teori hævder, at ordet dragon stammer fra en type [[musket]] af samme navn, der brugtes af engelske soldater i [[renæssance]]n.
 +
 +  * Kaptajn Choppin hævder i sin bog ''"Histoire des dragons"'' fra 1893, at dragon stammer fra ''"Raoul Dragon de Gomiécourt"'', der førte en flok soldater, som kæmpede til fods og til hest mod [[Henrik 1. af Frankrig|Henrik I]].
 +
 +  * [[Greve (rang)|Comte]] de Chesnel hævder, at dragon betyder "sidegren", fordi dragonerne blev opfattet som sidegren af [[infanteri]]et.
 +
 +Med [[skyttegravskrig]]en under [[1. verdenskrig]] havde kavaleriet udlevet sin rolle som kampenhed. Men selv under [[2. verdenskrig]] anvendtes kavaleri sporadisk i kampe i uvejsomme områder på Østfronten, men også her erstattede terrængående troppetransportkøretøjer hesten.
 +
 +Efter krigen forsvandt hesten som transportmiddeel for kamptropper i samtlge europæiske og nordamerikanske væbnede styrker. Kun den schweiziske hær fastholdt den 18. schweiziske dragoneskadron frem til 1972.
 +
 +Titlen er bevaret i moderne tid af en række pansrede eller beredne regimenter.
 +
 +== Danske dragoner ==
 +[[Jydske Dragonregiment]] har sine rødder i 3. Dragonregiment, der blev oprettet i 1670'erne. Jydske Dragonregiment var oprindeligt et [[Kavaleri|kavaleriregiment]], men allerede i 1930'erne indførtes både cyklist- og motorcykeleskadroner. Efter [[2. verdenskrig]] er regimentet i stigende grad blevet et [[panserregiment]].
 +
 +== Se også ==
 +  * [[Lansener]]
 +  * [[Ułan]]
 +  * [[Husar]]
 +  * [[Kyrassér]]
Print/export