Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:den_danske_forening [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''Den Danske Forening''' er en forening, der kæmper imod indvandring til Danmark. Foreningen udgiver bladet ''[[Danskeren]]'', driver en hjemmeside, udsender et elektronisk nyhedsbrev og driver forlagsvirksomhed. 
  
 +== Formål ==
 +Den Danske Forening mener, at overdreven tilstrømning af udlændinge til Danmark, ikke mindst muslimske indvandrere og flygtninge, truer dansk kultur, sprog og levevis.
 +
 +Foreningens formålsparagraf er:
 +
 +*''"Den Danske Forening vil på folkestyrets grund, uafhængigt af økonomiske og politiske interesser sikre dansk kultur, sprog og levevis i en verden, der trues af kaos overbefolkning, vold og fanatisme."''
 +       
 +*''"Den Danske Forening vil advare imod den opløsning af vor kulturelle og folkelige enhed, som forvoldes af overdreven tilstrømning fra overbefolkede lande."''
 +       
 +*''"Den Danske Forening vil hindre nedbrydning af vort land som hjemsted for det danske folk."''<ref>Foreningsvedtægtens § 1 og [http://www.dendanskeforening.dk/side2.html ''Hvad er den danske forening''], dendanskeforening.dk</ref>
 +
 +== Historie ==
 +Den Danske Forening er stiftet [[18. marts]] [[1987]] af bl.a. fhv. dommer Ellen Larsen, og fhv. overtoldvagtmester Georg Schjørmann, historiker, landsarkivar, tidl. modstandsmand [[Sune Dalgård]], læge, kræftforsker [[Johannes Clemmesen]] og læge Bengt Andersen.<ref>Rune Engelbreth Larsen: [http://www.humanisme.dk/artikler/art06999.php ''Det nye højre 2: Den Danske Forening''], humanisme.dk</ref> Foreningen lægger selv vægt på at initiativet til foreningen blev taget af veteraner fra [[modstandsbevægelsen]] under [[2. verdenskrig]], og foreningen ser sin kamp mod indvandring som en fortsættelse af modstandskampen fra 1940 til 1945. Den sammenligner sit arbejde med andre dissidenter,som har kæmpet mod højre- eller venstreorienteret [[totalitarisme]].
 +
 +Formænd i perioden 1987-2006 har været Johs. Clemmesen, Sune Dalgård, [[Ole Hasselbalch]] og bibliotekar Harry Vinter. Den nuværende formand er Keld Rasmussen.
 +
 +[[Søren Krarup]], [[Søren Espersen]] og [[Jesper Langballe]] fra [[Dansk Folkeparti]] er tidligere medlemmer af Den Danske Forening.
 +
 +== Kritik ==
 +Foreningen er flere gange blevet beskyldt for at være [[racisme|racistisk]] eller endog [[Nazisme|nazistisk]]. Racisme- m.v. beskyldningerne mod foreningen er imidlertid blevet underkendt af retten i [[injurie]]sager, som foreningen har rejst i sådan anledning. På foreningens hjemmeside er angivet at de i perioden [[1989]]-[[2000]] har været igennem 24 retssager med domme over personer der uberettiget har kaldt bl.a. formanden eller organisationen racistisk, notoriske løgnere o.s.v.<ref>[http://www.dendanskeforening.dk/side9.html ''Oversigt over domme vedr. Den Danske Forening''], dendanskeforening.dk</ref>
 +
 +I Weekendavisen den 22.9.1995 skrev Leif Blædel fx: ''"DDF har det problem, at den tiltrækker racister og hel- og halv-nazister, næsten lige så stærkt som en marmelademad lokker hvepse til."'' [[Dansk Folkeparti]] har distanceret sig fra organisationen omend folketingsmand [[Søren Krarup]] har udtalt: ''"Den Danske Forening er vor tids frihedskæmpere"''.<ref>[http://www.bt.dk/article/20070319/POLITIK/703190388/0/A Krarup: Den Danske Forening er vor tids frihedskæmpere, [[B.T.]], 19. marts 2007]</ref>. Udtalelsen faldt, da han deltog i foreningens 20-års jubilæum. I B.T. udtaler han også, at Den Danske Forening har bidraget til VKO-samarbejdet og "systemskiftet" i 2002.
 +
 +Mens der således er dom for, at man ikke kan kalde Den Danske Forening for racistisk eller nazistisk, så er det i en dom kendt berettiget at sige, at foreningen ''"er kendt for sine racistiske og menneskefjendske tendenser"'', idet retten herved tog hensyn til bl.a., at udtrykket i det konkrete tilfælde var anvendt i en sammenhæng, hvor det nærmest fremstod som skældsord mod foreningen (dom 22/2 1993, Østre Landsret, 1. afd. a.s. nr. 43/1992). 
 +
 +I EkstraBladet blev Den Danske Forening på et tidspunkt beskyldt for at samarbejde med danske nazister m.v. Efter at være blevet sagsøgt af foreningen i den anledning måtte redaktionen trække beskyldningerne tilbage og beklage dem. Ligeledes tilbagekaldtes og beklagedes en beskyldning mod foreningens formand Ole Hasselbalch for at være naziboss, for i retten at have forsøgt at gøre nazisterne stuerene og for at have dom for at være løgner. Samtidig påtog EkstraBladet sig at betale foreningen erstatning for det skete. (Retsforlig 8/12 1993, Københavns Byret afd. H, sag 377/93), <ref>[http://www.dendanskeforening.dk/side74-cid-9.html Den Danske Forening om beskyldnger fra Ekstra Bladet]</ref>
 +
 +== Eksterne kilder og henvisninger ==
 +  *[[http://da.wikipedia.org/wiki/Den_Danske_Forening|Wikipedia]]
 +  *[[http://www.dendanskeforening.dk|Den Danske Forening]]]
Print/export