Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revisionForrige revision
historie:danmark_under_1._verdenskrig [2017/02/20 09:29] farallonhistorie:danmark_under_1._verdenskrig [2017/02/20 09:31] (nuværende) farallon
Linje 12: Linje 12:
  
 {{ :historie:bjerning_kirke_mindesten.jpg?200|Mindesten over faldne sønderjyder fra 1. verdenskrig, [[Bjerning Kirke]]}} {{ :historie:bjerning_kirke_mindesten.jpg?200|Mindesten over faldne sønderjyder fra 1. verdenskrig, [[Bjerning Kirke]]}}
-1. verdenskrig havde meget store omkostninger for den danske folkegruppe i [[Slesvig-Holsten]]. Der findes talrige brevsamlinger, hvor unge sønderjyder fortæller deres oplevelser under kanonild, giftgasangreb og stormløb mod fjendens maskingeværild. Tabene kan bevidnes af mindesten og mindelunde på mange af [[kirkegård]]ene i [[Sønderjylland]]. En af de mest kendte litterære beskrivelse af dette er [[Erich Maria Remarque]]s [[roman]] ''[[Intet nyt fra Vestfronten]]'' i [[1929]]. Remarque deltog desuden selv i krigen og blev flere gange såret. +1. verdenskrig havde meget store omkostninger for den danske folkegruppe i [[Slesvig-Holsten]]. Der findes talrige brevsamlinger, hvor unge sønderjyder fortæller deres oplevelser under kanonild, giftgasangreb og stormløb mod fjendens maskingeværild. Tabene kan bevidnes af mindesten og mindelunde på mange af [[kirkegård]]ene i [[Sønderjylland]], se f.eks. mindestenen ved [[Bjerning Kirke]]. En af de mest kendte litterære beskrivelse af dette er [[Erich Maria Remarque]]s [[roman]] ''[[Intet nyt fra Vestfronten]]'' i [[1929]]. Remarque deltog desuden selv i krigen og blev flere gange såret. 
  
 For befolkningen i Sønderjylland var oplevelsen af krigen en helt anden, end den var for danskere nord for Kongeåen, eftersom Danmark var neutral under krigen. [[Sønderjyske krigsdeltagere]] kæmpede i det tyske [[militær]] over det meste af [[verden]], blandt andet på [[vestfronten]], i [[skyttegrav]]ene i [[Frankrig]] og [[Belgien]], på [[østfronten]], på [[Balkanhalvøen|Balkan]], i [[Afrika]] og i den tyske flåde i [[Østersøen]] og [[Nordsøen]]. For befolkningen i Sønderjylland var oplevelsen af krigen en helt anden, end den var for danskere nord for Kongeåen, eftersom Danmark var neutral under krigen. [[Sønderjyske krigsdeltagere]] kæmpede i det tyske [[militær]] over det meste af [[verden]], blandt andet på [[vestfronten]], i [[skyttegrav]]ene i [[Frankrig]] og [[Belgien]], på [[østfronten]], på [[Balkanhalvøen|Balkan]], i [[Afrika]] og i den tyske flåde i [[Østersøen]] og [[Nordsøen]].
Print/export