Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
historie:damhuskroen [2012/01/06 15:19]
farallon
historie:damhuskroen [2012/01/06 15:20] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +**Damhuskroen** er et spise- og dansested beliggende ved [[Damhussøen]] i [[Rødovre]] vest for [[København]].
  
 +Kroens historie går tilbage til første fjerdedel af [[1600-tallet]], hvor [[Christian 4.]] gav tilladelse til at opføre et mindre vagthus ved [[dæmning]]en over Damhussøen. Huset fungerede som bolig for en opsynsmand, der holdte øje med dæmningens sluse. I [[jernbaner:1682]] optræder en kro for første gang i beskrivelsen af Rødovre - navnet var dengang //Langvejs Damhus//. Der var imidlertid ingen bevilling til at drive kro; først i [[jernbaner:1757]] opnåes kongeligt privilegium til dette. Anlæggelsen af jernbanen fra København til [[Roskilde]] betød et drastisk fald i antallet af gæster til kroen, men i slutningen af [[1800-tallet]] oplevede den en renæssance, idet mange københavnere frekventerede stedet grundets dets landlige idyl. Blandt gæsterne var forfatterne [[Holger Drachmann]] og [[Viggo Stuckenberg]]. 
 +
 +Omkring [[jernbaner:1930]] var Damhuskroen dog atter ringe besøgt, og de besøgende der var, blev betegnet som tvivlsomme. Familien Stephansen overtog driften af kroen i [[jernbaner:1936]] og fik gjort den til et populært sted for folkelige arrangementer som foreningsmøder, baller, [[dilettant]]er, juletræsfester m.m. Under [[Besættelsen]] dannede kroen ramme om mange nationale møder, bl.a. [[alsang]]. En del af arrangementerne var arrangeret af Rødovre og Omegns Gymnastikforening, der bl.a. engagerede [[Gunnar Lemvigh]], [[Ib Schønberg]], [[Christian Arhoff]] og [[Erika Voigt]].
 +
 +Siden er Damhuskroen blevet kendt for sine enkeballer, kaldet ''Ladies Night''. Kroens julefrokoster er også populære. Flere entertainere optræder jævnligt på kroen, bl.a. [[Monrad og Rislund]].
 +
 +== Kilder og eksterne henvisninger ==
 +  * [[http://www.damhuskroen.dk|DamhusKroens hjemmeside]]
 +  * [[http://www.rk.dk/lokalhistorisk-samling/roedovres_historie/damhuskroen.html|Rødovres Lokalhistoriske Samling om Damhuskroen]]
Print/export