Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:christiansstad [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +{{ Christianstad.png}}
 +
 +**Christiansstad** på dansk, eller '''​Kristianstad'''​ på svensk, blev grundlagt i [[1614]] af kong [[Christian 4.]] som "​[[Skåne]]s bolværk"​ mod [[Sverige]]. Byen har 74.000 indbyggere.
 +
 +I [[1612]] ødelagde svenskerne den vigtige handelsby [[Væ]] i det nordøstlige Skåne. Siden 1400-tallet var Væ gang på gang blevet ramt af svensk hærgen. Christian 4. opfordrede indbyggere i Væ til at flytte til den nye fæstningsby Christiansstad,​ som skulle beskytte Skåne mod de ubudne gæster.
 +
 +I 1997 blev det lokale ønske i Christiansstad afslået af den svenske regering om at føre stavemåden tilbage til det oprindelige,​ med motiveringen at det strider mod svenske staveregler. Men Christianstad har fremdeles grundlæggeren Christian 4.'s monogram med cifret 4 i et kronet C i sit byvåben og anvender det i stor udstrækning på lygtepæle og andre kommunale installationer.
 +
 +Christiansstad er sæde for Skånes selvstyrende organ [[Region Skåne]] og [[Skåneparlamentet]],​ og er således Skånes [[hovedstad]].
  
Print/export