Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
historie:christian_ulrik_gyldenlove [2009/01/02 10:17]
farallon
historie:christian_ulrik_gyldenlove [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Christian Ulrik Gyldenløve** ([[jernbaner:3. februar]] [[jernbaner:1611]] - [[jernbaner:6. oktober]] [[jernbaner:1640]]).[[Danmark|Dansk]] officer og diplomat. Han var søn af [[Christian 4.]] og [[Kirsten Madsdatter]] og farbror til [[Ulrik Frederik Gyldenløve]].
  
 +Hans far tog sig godt af Christian og gav ham en god uddannelse i blandt andet [[Sorø]] og [[Leiden]]. I [[1634]] blev han hofjunker og to år senere [[hofmarskal]]. Også økonomisk blev han tilgodeset, da han fik ejendomme i [[København]] og [[Holsten]] samt et [[provsti]] ved [[Oslo]].
 +
 +Gyldenløve blev også af kongen brugt som diplomatisk udsending til [[Spanien]] og [[Frankrig]], [[Brandenburg]] og [[Sverige]]. Hans sidste diplomatiske rejse gik til [[Bruxelles]] i [[Spanske Nederlande]], hvor han skulle få en aftale om at undgå de mange [[pirat]]angreb, der forekom på danske skibe. Her gjorde han et godt indtryk, og den spanske statholder tilbød ham at gå i spansk tjeneste sammen med dansk kavaleriregiment. Dette accepterede såvel Gyldenløve som Christian 4. Gyldenløve kom derpå til at anføre regimentet på vej mod Spanien. Undervejs mødte han imidlertid megen modstand, der kulminerede, da han med de tilbageværende 600 mand mødte en overlegen hollandsk styrke i nærheden af [[Köln]]. Regimentet blev trængt ind på en kirkegård i den lille by [[Meinerzhagen]], hvor han blev ramt og døde.
 +
 +Han er begravet i [[Wesel]].
 +
 +==Eksterne henvisninger==
 +*[http://runeberg.org/dbl/6/0339.html Biografi om Christian Ulrik Gyldenløve] fra [[Dansk Biografisk Leksikon]]
Print/export