Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
historie:christian_3 [2010/07/17 08:29]
farallon
historie:christian_3 [2010/07/17 08:31] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +**Christian 3.** ([[jernbaner:​12. august]] [[jernbaner:​1503]] - [[jernbaner:​1. januar]] [[jernbaner:​1559]]) var den ældste søn af [[Frederik 1.]] og [[Anna af Brandenburg]]. Han var af den [[oldenborgske slægt]] og blev født på [[Gottorp Slot]] den [[jernbaner:​12. august|12.]] eller [[jernbaner:​13. august]] [[jernbaner:​1503]]. Han var konge af Danmark og Norge fra 1534. Under en udlandsrejse overværede han den berømte [[rigsdagen i Worms|rigsdag i Worms]] i [[1521]], og mødet med [[Martin Luther]] gjorde et uudsletteligt indtryk på Christian 3.
  
 +Forud for sit [[Kongevalget i 1534|kongevalg]] i [[jernbaner:​1534]],​ var han af sin far, [[Frederik 1.]] indsat som [[hertug]] for de [[gottorp]]ske hertugdømmer ([[Hertugdømmet Slesvig|Slesvig]] og [[Holsten]]).
 +
 +Da Frederik 1. døde i april [[jernbaner:​1533]],​ vægrede det [[katolsk]]-dominerede [[rigsråd]] sig ved at vælge den [[luther]]ansk inspirerede Christian, og kongevalget blev udsat til året efter. I den periode var [[Danmark]] uden konge. Det lutheranske mindretal i [[rigsråd]]et tilbød sammen med [[København]]s og [[Malmø]]s borgmestre tronen til hertug Christian, men han afslog i første omgang. De to [[borgmester|borgmestre]] tog herefter initiativ til at få [[Christian 2.]], som stadig sammen med sin familie levede i eksil i [[Holland|Nederlandene]],​ genindsat med grev Christoffer af [[Oldenborg]]s og [[Lübeck]]s hjælp.
 +
 +Christian overtog først kongemagten,​ da Rigsrådet anmodede ham om det, efter at Lübeck havde angrebet Danmark i 1534. Han blev [[kongevalget i 1534|valgt]] af adelen på et møde i Sct. Sørens kirke i [[Rye]] [[jernbaner:​4. juli]] 1534. Christian 3. og hans tilhængere havde kun [[magt]]en i Jylland, og dermed indledtes den krig, der senere blev kendt under navnet "​[[Grevens Fejde]]"​. ​
 +
 +I september rejste [[Skipper Clement]] [[borger]]e og bønder til oprør i det nordlige Jylland. En adelshær under anførsel af Niels Brock og Holger Rosenkrantz forsøgte først at bekæmpe oprørerne, men blev nedslagtet af bondehæren. Da den professionelle hær af lejesoldater,​ anført af Johan Rantzau blev sat ind, blev oprøret slået ned, og Clement flygtede fra Aalborg med [[Johan Rantzau]]s tropper i hælene. Han blev hurtigt fanget, da en bonde forrådte ham. Skipper Clement blev halshugget i [[Viborg]] den 9. september [[jernbaner:​1535]],​ liget blev parteret og lagdes på [[stejle]], og på hans afhuggede hoved satte man en [[blykrone]].
 +
 +I foråret 1535 satte hæren over til [[Fyn]], hvor Johan Rantzau vandt den afgørende sejr over Lübeckerne i [[slaget ved Øksnebjerg]] den 11. juni. Omtrent samtidig besejrede en dansk-svensk flådestyrke under ledelse af [[Peder Skram]] Lübecks flåde ved [[Svendborgsund]]. Den 29. juli 1536 indtog den 33-årige Christian København, og Danmark var igen ét rige. Den 12. august [[jernbaner:​1536]] lod kongen tre katolske [[biskop]]per arrestere, dels for at fjerne modstanden mod [[reformationen]],​ dels fordi konfiskation af [[kirke (institution)|kirkens]] anselige [[formue]]r skulle bruges til at betale [[gæld]]en til den store hær af [[landsknægt]]e. Martin Luther sendte sin lykønskning til kongen. [[Reformationen]] var hermed gennemført i Danmark. Den officielle dato for reformationens indførelse i Danmark er den [[30. oktober]] [[jernbaner:​1536]]. Christian 3. døde på Koldinghus den [[jernbaner:​1. januar]] [[jernbaner:​1559]] og blev begravet i Roskilde Domkirke.
 +
 +  * Søren Sørensen (www.aerenlund.dk)
 +  * [http://​www.hansdenyngre.dk Hans den Yngres efterkommere]
Print/export