Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:bygholm_len [2010/05/17 17:00]
farallon oprettet
historie:bygholm_len [2010/05/17 17:06] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +**Bygholm Len** bestod af [[Bjerre Herred|Bjerre]],​ [[Hatting Herred|Hatting]],​ [[Nim Herred|Nim]] og [[Voer Herred|Voer]] [[herred]]er. I [[1313]] opførte [[Erik 6. Menved]] flere tvangsborge,​ hvoriblandt formentlig det ældste [[Bygholm]]. Den ældste kendte [[lensmand]] er [[rigsråd]] [[Jens Andersen Brok]] i [[1369]] (han var i [[1375]] lensmand på [[Kalø]]).
  
 +Den bedst kendte lensmand på Bygholm var [[alkymi]]sten [[Erik Lange]], under hvem gården forfaldt. Derfor og muligvis efter en brand på Bygholm i begyndelsen af [[17. århundrede]] flyttede lensmanden til [[Stjernholm]],​ hvorefter [[len]]et skiftede navn til [[Stjernholm Len]].
 +
 +Lenet har det meste af tiden været været ''​pantelen'';​ en kort tid i begyndelsen [[1400-tallet]] var det ''​tjenestelen''​ for rigsråden [[Mogens Pedersen Munk|Mogens Munk]] (tidligere høvedsmand på [[Ålborghus]]),​ og i slutningen af [[1500-tallet]] var det ''​fadeburslen''/''​regnskabslen''​
 +
 +===== Se også =====
 +  * [[Danske len]]
 +  * [[Stjernholm Amt]]
 +
 +
 +===== Eksterne kilder /​henvisninger =====
 +  * http://​runeberg.org/​salmonsen/​2/​4/​0340.html
Print/export