Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:bryde [2010/05/18 03:58]
farallon oprettet
historie:bryde [2010/05/18 04:18] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +'''Bryde''' ([[latin]] ''villiens'') kaldtes i den ældre [[middelalder]] i [[Danmark]] godsstyreren, der havde opsynet med [[trælle]]ne på en andens ejendom. Ofte var bryden selv træl, men bryden kunne også være en anselig mand, når han tjente en stormand eller måske selve kongen. ''Fællesbryden'' havde en medejendomsret til den gård, han drev eller snarest til dens besætning og driftsredskaberne. I den senere middelalder gik ''bryde'' over til at betyde en [[fæstebonde]]. 
  
 +Af //DSE// fremgår, at bryden oprindeligt var den uddelte føden til huset folk "bryder brødet". Ordet blev i 1000-1200 anvendt om godsforvalteren (der forvaltede ejendom på andres vegne) herunder også om kongens [[lensmand|lensmænd]]. Senere kom ordet til at betegne en forvalter af en større gård ofte med en række tilhørende mindre gårde, der ydede [[hoveri]] til driften af brydegården. Bryden aflagde regnskab for driften og betalte en andel af heraf til jordejeren (i modsætning til [[fæstebonde|fæstebonden]], der ydede en fast årlig afgift). Efterhånden blev brydegård betegnelsen for en større fæstegård.
Print/export