Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:bryde [2010/05/18 03:58]
farallon oprettet
historie:bryde [2010/05/18 04:18] (nuværende)
farallon
Linje 1: Linje 1:
 +'''​Bryde'''​ ([[latin]] ''​villiens''​) kaldtes i den ældre [[middelalder]] i [[Danmark]] godsstyreren,​ der havde opsynet med [[trælle]]ne på en andens ejendom. Ofte var bryden selv træl, men bryden kunne også være en anselig mand, når han tjente en stormand eller måske selve kongen. ''​Fællesbryden''​ havde en medejendomsret til den gård, han drev eller snarest til dens besætning og driftsredskaberne. I den senere middelalder gik ''​bryde''​ over til at betyde en [[fæstebonde]]. ​
  
 +Af //DSE// fremgår, at bryden oprindeligt var den uddelte føden til huset folk "​bryder brødet"​. Ordet blev i 1000-1200 anvendt om godsforvalteren (der forvaltede ejendom på andres vegne) herunder også om kongens [[lensmand|lensmænd]]. Senere kom ordet til at betegne en forvalter af en større gård ofte med en række tilhørende mindre gårde, der ydede [[hoveri]] til driften af brydegården. Bryden aflagde regnskab for driften og betalte en andel af heraf til jordejeren (i modsætning til [[fæstebonde|fæstebonden]],​ der ydede en fast årlig afgift). Efterhånden blev brydegård betegnelsen for en større fæstegård.
Print/export