Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:braending_pa_bal [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +[[Henrettelse]] ved '''​brænding på bål''',​ var en form for [[dødsstraf]],​ herhjemme især praktiseret i [[middelalder]]en. Brænding på bål blev anvendt om staf for forbrydelser som [[forræderi]] og [[kætteri]],​ men er nok mest kendt som straffen for ”[[heks]]eri”. I [[Europa]] har brænding på bål dog været brugt som henrettelsesmetode lang tid før middelalderen. ​
  
 +Dødsårsagen afhang af hvordan man blev brændt. Normalt stod man på toppen af et bål, bundet til en pæl. Dette medførte, at der kunne gå nogle minutter før ilden blev kraftig nok til at dræbe. Hvis der var tale om et stort bål (fx når flere blev brændt på én gang), indtraf døden som regel som følge af [[røgforgiftning]] ([[carbonmonoxid]] forgiftning),​ før ilden nåde til den dømte. Men hvis der var tale om et mindre bål, med en mindre røgudvikling og en lavere temperatur, kunne den dømte brænde i et par minutter før døden indtraf - enten som følge af hedeslag, eller tab af [[blodplasma]]. Dette var selvsagt en meget smertefuld død. Normalt ville bødlen lægge en dynge træ omkring den dømtes fødder og lægge, og efterfølgende arrangere mindre bundter af grene og strå på strategiske steder op langs den dømtes krop for at sikre, at vedkommende brændte før døden indtraf. Hvis [[bødle]]n gjorde sit arbejde ordentligt, ville ofrets hud brænde i rækkefølgen:​ [[læg]]ge, [[håndled]] og hænder, [[torso]] og [[underarm]]e,​ [[mave]], [[bryst]] og [[ansigt]], hvorefter døden ville indtræffe. Man kunne dog være heldig at dø af kvælning, mens der stadig kun var ild omkring ens lægge.
 +
 +Ved nogle brændinger blev et reb lagt om den dømtes hals og ført gennem et ring, så den dømte kunne kvæles samtidig med vedkommende blev brændt. Senere i [[England]] blev de dømte i nogle tilfælde hængt før de blev brændt. Ved nogle brændinger i de skandinaviske lande og i [[Tyskland]] fik ofrene enten bundet en pose med [[sortkrudt]] om halsen, eller blev selv bundet til en stige, for derefter at blive smidt på bålet, når ilden havde fået rigtigt fat. Dette blev gjort for at give en hurtigere og mere smertefri død. 
 +
 +====Heksebrændingerne====
 +Herhjemme er [[Henrettelse]]sbrændinger nok bedst kendt for de mange heksebrændinger.
 +
 +Den første heksebrænding herhjemme fandt sted i [[Stege]] i [[1540]]. I årene mellem 1540 og den sidste officielle heksebrænding i [[1693]], blev op mod 1000 mennesker brændt for hekseri.
Print/export