Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:borre [2010/01/12 22:33]
historie:borre [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''Borre''' (gl. form Burgh, Borrig) er en by i [[Borre Sogn]] på den østlige del af [[Møn]] på vejen fra [[Stege]] til [[Liselund (Magleby Sogn)|Liselund]]. Byen har 326 indbyggere ([[2004]]).
  
 +Den var i middelalderen en købstad, som var stor nok til at kunne sammenlignes med øens anden købstad, Stege. Velstanden skyldtes den store sildefangst i sundet. Dens tidligere beliggenhed er ikke klar; men den har formentlig ligget på en ø i et sund, som helt gennemskar Møn. Senere forvandledes dette sund til en smal vig med indløb fra nord.
 +
 +Det første alvorlige knæk led Borre, da den i [[1510]] blev plyndret og ødelagt af [[Lübeck|lübeckerne]], og da fjorden begyndte at sande til, mistede den helt sin betydning. I [[1648]] fornyede [[Frederik 3.]] dens købstadsprivilegier, men den havde næppe på det tidspunkt nogen økonomisk rolle.
 +
 +Senere lukkedes fjorden helt - endnu [[1763]] kunne den dog besejles.
 +
 +[[Borre Kirke]] stammer fra begyndelsen af 1200-tallet og er opført i romansk stil.
Print/export