Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:blekinge [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''​Blekinge'''​ er et nu [[Sverige|svensk]] landområde,​ der grænser op mod [[Skåne]] og [[Småland]],​ og som desuden har en lang kystlinje mod [[Østersøen]]. Også kaldet Bleking eller Blegind på dansk. Navnet kommer måske fra ordet "​bleke"​ som betyder roligt vand. Blekinge udgør administrativt Blekinge Län. Landskabet og länet Blekinge er næsten identiske. ​
 +
 +Blekinge er en del af det gamle danske kerneland ''​[[Skåneland]]ene''​ (Skåne, Halland, Bornholm og Blekinge).
 +
 +Dialektalt har '''​Blekinge'''​ altid været et grænseland mellem dansk og svensk. Gamle østdanske ord og vendninger er bevaret i det blekingske dagligsprog:​ f. eks. bøge (bokskog på svensk), låmme (ficka), meet (mycket), pude (huvudkudde),​ neg (kärve), trua (hota) etc.
 +
 +Den vestligste del af Blekinge med [[Lister]]landet var oprindelig en del af [[Skåne]]. I [[1648]] lagdes grænsen om. De ældste danske runestene fandtes i øvrigt i Lister.
 +
 +Fra [[freden i Roskilde| Roskildefreden]] i [[1658]] har Blekinge været under svensk overhøjhed. ​
 +
 +Blekinge udgjorde sammmen med det nordøstlige [[Skåne]] det pro-danske kerneland for modstandsbevægelsen ([[friskytter]]ne og [[snaphaner]]ne) mod svenskerne. Folkeoprøret i [[1676]] startede i det østligste Blekinge.
 +
 +Som et led i forsvenskningen grundlagde svenskerne købstæderne/​flådebaserne [[Karlskrona]] og [[Karlshamn]] i Blekinge. De gamle danske byer i Blekinge er [[Sølvesborg]],​ [[Ronneby]] (Rønneby) og [[Christian 4.]]'s fæstningsby [[Kristianopel]] (Christianopel).
 +
 +Blekinge Län består af følgende kommuner:<​br>​
 +[[Karlshamn]]<​br>​[[Karlskrona]]<​br>​[[Olofström]]<​br>​[[Ronneby]]<​br>​[[Sölvesborg]]
  
Print/export