no way to compare when less than two revisions

Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.


Forrige revision
historie:blatarn_kobenhavns_slot [2010/01/12 22:33] (nuværende) – ekstern redigering 127.0.0.1
Linje 1: Linje 1:
  
 +'''Blåtårn''' var tårnet på [[Københavns Slot]]. Det vides ikke, hvornår det er bygget, men det formodes at være under [[Erik af Pommern]]; man ved, at det eksisterede, da [[Kong Hans]] regerede. 
 +
 +Tårnet lå mellem [[riddersal]]en og portbygningen. Det var i 5 etager og med et [[kvadrat]]isk grundplan, som målte omtrent 16 [[meter]] på hvert led. Da [[Christian 4.]] blev kronet i [[1596]], blev muren forhøjet med næsten 3 meter til omkring 28 meter (44 [[alen]])<ref>Måltegning fra omkr. 1700. Gengivet i Hvidt, Ellehøj og Norn (red.):''Christiansborg Slot''. Folketingets Præsidium, 1975</ref>, og der blev tilføjet et spir med kobbertag. Da [[Frederik 4.]] ombyggede Københavns Slot i begyndelsen af [[1700-tallet]], blev Blåtårn stående, men det blev gennembrudt af den nye hovedport til slotsgården og kom derved også til at fungere som portbygning.
 +
 +Øverst oppe var der indrettet [[fængsel]], og mest kendt er det nok for [[Leonora Christina Ulfeldt|Leonora Christina]]s lange fængselsophold; hun sad der i 21 år for medvirken til [[Corfitz Ulfeldt]]s forræderi. Det var her, hun i [[1673]]-[[1674]] påbegyndte sit ''[[Jammersminde]]'', fortsat og bearbejdet senere, som en skildring af fængselslivet stilet til hendes børn. 
 +
 +Af andre kendte fanger kan nævnes [[Torben Oxe]], [[rigsråd]] [[Knud Pedersen Gyldenstjerne]] og [[biskop]] [[Joachim Rønnov]]
 +
 +Blåtårn blev revet ned sammen med resten af slottet i [[1731]]-[[1732]]. Herefter betegnede "Blåtårn" en arrestbygning for enden af [[Frederiksholms Kanal]], nedrevet [[1848]]. [[H.C. Andersen]] troede, at det var i dette Blåtårn, at Leonora Christina havde været indespærret.
 +
 +==Se også==
 +[[Frederik 3.]]
Print/export