Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:anker_engelund [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +'''​Anker Dolleris Engelund'''​ ([[30. maj]] [[1889]] - [[6. juni]] [[1961]]) er født i [[Randers]],​ men voksede op i [[København]] og [[Aalborg]]. Han var en [[Danmark|dansk]] ​ [[bygningsingeniør]],​ professor i bygningsstatik,​ og rektor for [[Danmarks Tekniske Universitet|Den Polytekniske Læreanstalt]] ([[1941]]&​ndash;​[[1959|59]]).
 +
 +Anker Engelund blev uddannet som [[Civilingeniør|ingeniør]] ved Polyteknisk Læreanstalt,​ og fik derefter ansættelse i [[DSB]]. I 20´erne stod Anker Engelund for bygningen af mange af de broer, der for første gang bandt de danske landsdele sammen. ''​Anker Engelund''​ blev dermed kendt som Danmarks store brobygger. Han har projekteret mange af sin tids kendte broer, bl.a. [[Kong Christian den X's Bro]] ([[1930]]), [[jernbaner:​Storstrømsbroen]] ([[1937]]), [[Vilsundbroen]] ([[1939]]) og [[jernbaner:​Dronning Alexandrines Bro]] ([[1943]]) og har desuden lavet skitseprojekter til broer, der først blev opført - i ændret form - efter hans død.
 +
 +Da krigen kom, hørte byggeriet delvist op, og Engelund blev nu i stedet leder af den polytekniske læreanstalt i København. Her sørgede han i 50´erne ikke uden politisk snilde for instituttets udflytning til større og bedre faciliteter i Lyngby, det nuværende [[DTU]]. Han gik af i 1959 og døde to år senere.
 +
 +Den central vej på DTU's [[campus]] ved [[Kongens Lyngby|Lyngby]] er opkaldt efter ham (''​Anker Engelundsvej''​).
  
Print/export