Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

historie:alen [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +En '''alen''' er et gammelt [[længde]]mål svarende til ca. 63 [[centimeter]].
  
 +Historisk går længdemålet '''alen''' langt tilbage, og alen blev anvendt i [[vikingetid]]en. Den bliver nævnt i de [[Nordisk saga|Nordiske saga]]er og er defineret som afstanden fra [[albue]]n til [[lillefinger]]spidsen[http://www.arild-hauge.com/uke.htm kilde]. Målet var almindeligt brugt i [[Danmark]] indtil [[1907]], hvor [[metersystemet]] blev indført.
 +
 +Den "naturlige" alen er derfor ca 47 cm. En dansk alen defineres som 2 fod eller 24 tommer. Længden er ca 60 cm. Der har været gentagne forsøg på at indføre én bestemt enhed gældende for hele det danske rige. Således fik [[Ole Rømer]] i [[1683]] til opgave at definere den, og han gav den længden 62,81 cm. Indtil [[1835]] brugtes imidlertid her i landet flere forskellige slags alen, men ved resolution af 3/6 dette år blev den officielle danske alen, fastlagt til 62,77 cm der er lig længden af sjællandsk alen.
 +
 +Det ser dog ud til at mange - især vest for [[Storebælt]] - indtil da har foretrukket en [[Jylland|jysk]] eller en [[Lübeck|lybsk]] alen frem for den officielle [[sjælland]]ske. Det er dog vanskeligt at afgøre hvor meget de forskellige mål afveg fra hinanden.
 +
 +En alen er 2 [[fod (længdeenhed)|fod]] eller 4 kvarter.
 +
 +En fod er 12 [[tomme]]r eller 2 kvarter.
 +
 +En dansk tomme er 26,1545 mm.
 +
 +En alen er således 627,708 mm, 62,7708 cm eller 0,6277 m.
 +
 +Udtrykket ''som to alen af et stykke'' betyder, at noget/nogen ligner hinanden (i udseende, opførsel el. andet) ligesom to forskellige alen skåret af samme rulle stof.
 +
 +  *[[Danske måleenheder]]
Print/export