Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Næste revision
Forrige revision
historie:aerkebiskop [2007/01/21 15:23]
farallon
historie:aerkebiskop [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**Ærkebiskop** er betegnelsen for den ledende [[biskop]] i et område under den [[romersk-katolske]] [[kirke (institution)|kirke]]. Enkelte reformerede kirkesamfund har bevaret betegnelsen selv om de har brudt med den romersk-katolske kirke. [[Den engelske kirke]] har en ærkebiskop i [[York]] og en i [[Canterbury]]. Ærkebiskoppen af Canterbury ses som [[overhoved]] for hele den [[anglikanske kirke]].
  
 +Nordens ærkebiskop havde sæde i [[Lund domkirke|Domkirken i Lund]] fra [[1104]], da biskop [[ærkebiskop Asser|Asser]] blev ærkebiskop, med [[Danmark]], [[Norge]] og [[Sverige]] samt [[Island]] under sig. I [[1153]] fik Norge egen ærkebiskop i [[Nidaros]] og [[1164]] fik Sverige sin i [[Uppsala]].
 +
 +Indtil [[1104]] var Danmark underlagt ærkebiskoppen af Canterbury eller ærkebiskoppen af Hamburg-Bremen. (To stridende systemer!)
Print/export