Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Begge sider forrige revision Forrige revision
historie:absalons_borg [2008/12/26 21:18]
farallon
historie:absalons_borg [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +**"[[Absalon]]s borg ved havn"** blev grundlagt i [[1166]] eller [[1167]], på samme sted som det senere [[Københavns Slot]] og [[Christiansborg]]. Borgen blev i [[1369]] erobret og nedrevet af [[Lybæk]]kerne, men snart genopført i mursten.
 +
 +Udgravninger, foretaget i [[1907]] ved genopførelsen af Christiansborg Slot har bragt gode oplysninger såvel om den gamle borgs beliggenhed som om dens konstruktion. Det viste sig, at der tæt under stenbroen i den indre slotsgård, lige ud for hovedporten fra slotspladsen, fandtes betydelige bygningsrester, der med al sikkerhed kunde bestemmes som dele af Absalons Befæstning.
 +
 +Der har været en svær, metertyk [[ringmur]], sat af en ydre og indre murskal, den indre af kamp- og kridtsten, den ydre udelukkende af smukke, regelmæssige kridtstenskvadere; kvadrene, især paa ydersiden, om særdeles omhyggelig tildannelse og solid opbygning. Muren står endnu over en strækning af 38-40 m i op til ca. 2 m højde. Inden for muren lå beboelseshusene i tegl. Sten og byggemåde er som i Valdemars-Muren ved [[Dannevirke]] og andre teglstensbyggerier fra tidlig [[middelalder]].
 +
 +Et svært rektangulært murstenstårn, lidt yngre end ringmuren er øjensynlig ikke planlagt sammen med denne, men indføjet i senere ombygninger.
 +
 +I [[1369]] blev borgen indtaget og nedbrudt af [[Hanseforbundet]] som var i krig med [[Valdemar 4. Atterdag|Valdemar Atterdag]].
 +
 +==Se også==
 +*[[Slot]]te
 +
 +==Eksterne kilder/henvisninger==
 +* [http://www.lysator.liu.se/runeberg/salmonsen/2/1/0125.html Salmonsens Leksikon] på [http://www.lysator.liu.se/runeberg/ Projekt Runeberg]
 +* [http://www.ses.dk/7500029 Slots og Ejendomsstyrelsen side]
  
Print/export