Forskelle

Dette viser forskellene mellem den valgte og den nuværende udgave af dokumentet. Gul er linjer der findes i den gamle udgave, og grøn er linjer der findes i den nuværende.

Link til denne sammenlinings vising

Næste revision
Forrige revision
historie:absalon [2007/01/21 15:23]
farallon
historie:absalon [2010/01/12 22:33] (nuværende)
Linje 1: Linje 1:
 +{{ historie:absalons_ligsten.jpg|historie:absalons_ligsten.jpg}}
 +Født [[1124]] i [[Fjenneslev]]. Fosterbror sammen med [[Valdemar 1. den Store]]. Død [[21. marts]] [[1201]] i [[Sorø Kloster]]. Begravet i Sorø Kirke.
  
 +Absalons forældre er [[Asser Rig]] og [[Inge Eriksdatter]]. [[Esbern Snare]] er hans bror.
 +
 +Blev [[biskop]] i [[Roskilde]] i [[1158]] på foranledning af den nykårede konge Valdemar. I denne egenskab omdannede han benediktinerklosteret i Sorø, som faderen havde grundlagt, til et velstående cistercienserkloster med en klosterkirke, der som den eneste del af klosteret er bevaret intakt. I [[Sorø Akademi]], der er indrettet i klosterbygningerne, findes rester af murværk fra klostertiden. 
 +
 +Fik i [[1167]] byen [[København]] af kongen, hvor han byggede en [[borg]] på en holm ude i vandet, rester af [[Absalons Borg]] ligger stadig under [[Christiansborg]]. (Det er kun en myte at han grundlagde København).
 +
 +Var sammen med Valdemar den Store med til at indtage [[vender]]nes [[Rügen]] og dele af [[Pommern]] i [[1169]].
 +
 +Blev i [[1178]] [[ærkebiskop]] i [[Lund (Sverige)|Lund]] efter [[Ærkebiskop Eskil]], og indledte med at virke for at den kanoniske ret efterlevedes, men kom derfor snart i åben konfrontation med folket i det østensundske Danmark. I [[1180]]-[[1182]] kuede han med velvillig bistand af de skånelandske stormænd på den mest brutale vis de skånelandske bønders oprør mod hans politik. En politik, der bl. a. gik ud på indførelse af bispetiender. Efter [[Knud 6.]] var blevet konge i [[1182]] var Absalon i realiteten den der styrede Danmark.
 +
 +===Se også===
 +  *[[Hvideslægten]]
Print/export